Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След натравянето с ацетон от консумация на диня: Кои храни са опасни за децата през лятото?

08 юли 2023, 13:38 часа • 7510 прочитания

След публикация на актрисата Весела Бабинова за диня с дъх на ацетон и пострадало дете след консумация на този плод стана актуален въпросът как да предпазим децата си от натравяне с храна през лятото.

Темата коментира в предаването "Тази събота" директорът на СБАЛ по детски болести "Иван Митев" д-р Благомир Здравков. Според него в динята едва ли е имало ацетон, защото, ако е така, динята е трябвало да бъде на каша. Според него по-скоро става въпрос за досег с химикал при транспортиране.

"При поглъщане на ацетон в малки количества организмът има възможност да се справи. Проблем са тежките отравяния с ацетон. Това се случва при производство", уточни лекарят.

Препоръката на д-р Здравков при храненето на деца до 7-годишна възраст е родителите първи да опитват храната, преди да я предложат на най-малките. "Трябва да се знае, че на децата през летния сезон не е добре да се дават храни от случайни източници – сергии, на които има лесно развалящи се храни, съдържащи яйца, мляко и месо. Хранителните токсикоинфекции са предимно бактериални, а тези бактерии се образуват, когато храната не е добре обработена", обясни лекарят.

Actualno.com припомня, че през летния сезон не е добре на децата да се дават пържени храни, както и такива, които са били замразени. Уличната храна, колкото е привлекателна, толкова е и опасна в големите жеги, тъй като високите температури намаляват срока на годност на изложените на външни фактори храни.

Увеличената консумация на течности е задължителна, като се препоръчва засилена консумация на вода, а не на плодови сокове или газирани напитки.

Задължително е при закупуване на каквато и да е храна - от магазин, сергия или заведение за хранене, да се изисква валиден документ (касова бележка), която да послужи в случай на необходимост от подаване на сигнал или жалба.

ОЩЕ: Заведенията скочиха срещу идеята да не плащаме без касова бележка

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес