Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 35 години Alpine отново се качи на подиума

20 май 2013, 10:29 часа • 8141 прочитания

Завръщането на Apline в автомобилния спорт бе отзнаменувано с връщане на почетната стълбичка след 35-годишно отсъствие. Вторият кръг от Европейските Льо Ман Серии пилотите Нелсън Панчиатичи и Пиер Раг финишираха на второ място. В „3 часа на Имола“ отборът направи генерална репетиция преди 90-то издание на „24 часа на Льо Ман“. С успеха си Alpine A450 се завърна на славния път на своите легендарни предшественици. През 70-те години на „Имола“ Alpine бе представен от заводските пилоти Жан-Пиер Жабуи (Alpine A440), Жан-Пиер Жарие, Жак Лафит, Джоди Шектър и Хенри Пескароло (Alpine A442).

В квалификацията Нелсън Панчиатичи подреди Alpine A450 на втора стартова редица. Французинът защити четвъртото място по време на първия си стинт, преди в обиколка 24 Alpine A450 пръв да влезе в бокса. Нелсън Панчиатичи предаде болида в ръцете на Пиер Раг, макар основните конкуренти на Signatech-Alpine да бяха избрали стратегия с влизане в бокса и без смяна на пилотите.

Прие Раг се върна на пистата на пета позиция, като второто влизане в бокса бе малко след изтичане на половината време на надпреварата. Този път той остана зад волана и компенсиращата стратегия започна да изплаща дивиденти, след като той се върна на трасето на трета позиция и започна да скъсява дистанцията спрямо първите два болида.

Независимо от няколкото капки дъжд на различни участъци от трасето, пилотът от Нормандия продължи да скъсява дистанцията. След последния питстоп и смяната на пилотите, Нелсън Панчиатичи продължи натиска и скоро излезе на втора позиция, за да даде на Alpine първи финал на подиума след триумфа на марката в „24 часа на Льо Ман“ през 1978.

Оттук Signatech-Alpine започва специфична програма, за да се подготви за Льо Ман. Следващата седмица Нелсън Панчиатичи, Пиер Раг и Тристан Гоменди ще бъдат на „Мани Кур“, Франция, за да направят нощни тестове с Alpine A450. След това отборът ще разполага с два болида Alpine A450 за официалния тестови ден преди надпреварата в Льо Ман, който ще се проведе на 9 юни. Тогава болидите ще тестват и новия аеродинамичен пакет с ниска притискаща сила.

След отличния резултат на „Имола“ отборът излезе на втора позиция във временното класиране, изоставайки с 10 точки (30) от лидера Thiriet by TDS Racing (40).

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес