Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слави Трифонов: Пука ли ви, че сме 111-и по свобода на словото? (ВИДЕО)

03 май 2020, 22:00 часа • 12358 прочитания

България за трета поредна година е на 111-о място по свобода на словото. 3 поредни години сме 111-и в света – ето това е стабилност. С тези думи шоуменът Слави Трифонов коментира новата класация на "Репортери без граници" (за 2020 г.), където страната ни отново заема незавидно място.

България е на последно място по свобода на словото от всички страни в Европейския съюз и на предпоследно място от всички страни, които се намират изцяло в Европа. Само авторитарен Беларус е зад нас, изтъкна Трифонов.

По думите му България не пада по-надолу от 111-о място, защото вече няма накъде. След нас са държави, в които властват диктатури, а словосъчетанията "права на човека" и "свобода на словото" са напълно непознати. "Паднали сме възможно най-ниско", смята шоуменът и дава няколко примера.

Непосредствено зад нас е Непал, бивша абсолютна монархия, която е светска държава едва от 14 години. В Непал има и джунгла – явно свободата на словото в България е близо до свободата на словото в джунглата, отбелязва Трифонов.

Малко след нас е и африканската държава Бенин, където все още има пирати и властва масова неграмотност. В тази страна наскоро пратили журналист за 18 месеца в затвора заради публикация в Twitter. Прегрешението му било, че във въпросния коментар си позволил да цитира думите на главния прокурор на страната. "Това е Бенин – държава, която е съвсем близо по свобода на словото до България", изтъква Слави Трифонов.

България няма как да изпревари и последните държави в класацията – Еритрея, Туркменистан и Северна Корея, където не е разрешена независима журналистика и няма абсолютно никаква свобода на словото.

България е на едно от първите места по свобода на словото, каза оптимистичният министър на вътрешните работи Младен Маринов. Като главен полицай на държавата, той можеше да бъде още по-оптимистичен и да каже, че със своето 111-о място, България има 3 първи места по свобода на словото.

Най-важният въпрос, уважаеми зрители, е пука ли ви, че сме на 111-о място по свобода на словото? Защото, ако не ви пука, значи всичко е наред, завършва шоуменът.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес