Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слави Трифонов: Образователният ценз за гласуване е дискриминационен

08 май 2017, 16:43 часа • 9925 прочитания

Образователният ценз за гласуване ми се вижда дискриминационен. За мен правилният избор е информираният, а не принципът на рулетката. Но е дискриминационно. Това заяви на въпрос на Actualno.com телевизионният водещ Слави Трифонов, който за пети пореден ден излезе на протест пред парламента.

"Повече логика има да има ценз за хората в бялата сграда срещу нас. Вътре има много такива като Бат Сали. Това е много по-важно от ценза за гласоподавателите", добави от своя страна сценаристът Тошко Йорданов.

Според Слави Трифонов Марин льо Пен е загубила изборите във Франция заради мажоритарната система.

Той настоява депутатите да предприемат действия по привеждане в сила на мнението на хората, гласували с "да" на референдума, иницииран от екипа на водещия.

"След като депутатите не спазват законите, защо ние да ги спазваме?", попита Трифонов и отново подчерта, че народните избраници са се самозабравили.

"Не ги наричайте патриоти. "Обединените патриоти" са толкова патриоти, колкото аз съм лилипут", добави шоуменът.

Попитан дали има някакви страхове по отношение на референдума, той отговори шеговито: "Основният ми страх е, че може наистина да не се оженя. Натрупах години, родителите ми се травмират".

Трифонов бе попитан и за мнението му за Десислава Генчева - съпругата на президента Румен Радев, която е работила за Дългия. "Да, Десислава беше моя секретарка. Беше добър професионалист, после имаше друга визия за бъдещето си. Изненадах се, като видях, че е съпруга на президента", заяви водещият.

На въпрос от Facebook канала на Actualno.com какво мисли за Кирил Домусчиев, Слави отговори: "Познавам го от много години. Това, което направи с "Лудогорец", е изключително хубаво за България - да имаме отбор, който се състезава на европейско и национално ниво."

Друг въпрос от Actualno.com към водещия гласеше: "Казвате как 12 000 души не достигнали и затова не е морално поведението на депутатите. Добре, но не е ли това като да искате да се признае резултатът от футболен мач, защото е излязъл в 89-тата минута?" На него Трифонов отговори:"Не е така. Законът за провеждането на референдум е приет от хора, които не искат да има референдуми. Казвам го, защото извървях целия път. Бях в други държави, видях как е. Да се проведе референдум в Швейцария например е в пъти по-лесно, отколкото в България. Ако вие сега решите да направите референдум, ще се сблъскате с такива трудности, че ще се откажете. Те нямаше да позволят решенята на референдума да е задължително, Тези хора вътре са изключително алчни".

Попитан след като законът е приет от хора, които нарочно не са искали да има референдуми, защо тогава сега искаме да ги принуждаваме мирно да приемат резултат, а не с тояга, Слави допълни: "За да няма кръв. Мисля, че е по-добре по мирен път. По-добре първо да се опитам да те убедя, преди да те пребия."

Въпросът кой ще поеме отговорност ако системата се смени по начина, който предлага Трифонов, но резултатите са негативни, обаче леко затрудни шоумена. Все пак той каза: Аз не се страхувам да търся нова формула на управление с всички рискове, което носи това.

Не се притеснявам, че ще създам прекалени очаквания у хората, допълни Трифонов.

На протеста в понеделник се появи и журналистът Мартин Карбовски. Там беше и Николай Бареков.

По традиция протестът е излъчван на живо във Facebook страница на Actualno.com.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес