Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал във ВСС: Цацаров напусна шумно заседанието след разменени нападки с Найденова

23 юни 2016, 14:00 часа • 3223 прочитания

Скандал с размяна на лични обиди и нападки избухна на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Главният прокурор Сотир Цацаров шумно напусна днешното заседание след спор и остри нападки с члена на съдийската колегия в Съвета Соня Найденова.

До повишаване на градуса в залата по време на редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) се стигна по време на дебата по предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за спешни мерки за съдилищата и прокуратурите в граничните на Гърция и Турция населени места, заради миграционния натиск, предаде БНР.

Срещу него, по процедурни причини, но и заради официалната статистика, че има намаление на бежанския поток през първото тримесечие на годината, както и се забелязва спад на делата във връзка с незаконно преминаване на границата, възрази Соня Найденова.

Обвинител номер едно дръпна 5-минутна реч, в която обвини на няколко пъти съдийката, че живее в свой свят, каза че го нападат лично, прати я в районен съд да изгледа 30 заседания, определи, че всичко това е твърде низко, че Найденова има "лични и семейни причини" за решенията си... След което си оттегли точката, взе си сакото и си тръгна от заседанието на ВСС, тръшкайки звучно вратата, пише и "Клуб Z".

Всъщност Найденова заяви, че не е против попълването с нови бройки, но по новия Закон за съдебната власт ВСС е разделен на две колегии и пленум и е ясно как всяка колегия да иска допълнителни щатове или командировки. Тя дори обяви, че тяхната (на съдийската колегия) комисия за Съдебна карта и натовареност е събрала базисни данни за натовареността и до другата седмица ще излязат с предложение от какви размествания има нужда.

Предложението на прокурорската колегия стана причина за разиграване на грозна сцена, което доведе до излизането от залата не само на Цацаров и на повечето членове на прокурорската колегия, съобщава "Правен свят".

Всичко започна с предложението на Цацаров да се създаде работна група с по един представител на двете колегии и представляващия ВСС, която да извърши бърз анализ на натоварването и осигуреността на прокуратурите и съдилищата в граничните райони със силно натоварване заради миграционния натиск. Цацаров поясни, че натоварването на прокурорите се увеличава, напрежението е ежедневно, което от своя страна рефлектира и на съдиите. Отбеляза също така, че има недостиг и на разследващи полицаи. А делата, по думите му, са поток на вълни, като даде пример с Царево.

Той предложи и някои мерки – например за пограничните съдилища и прокуратури да се направят изключения и да се поемат транспортните и квартирните на магистратите, които да бъдат командировани.

Милка Итова подкрепи идеята. Поясни, че се води съгласувателна процедура за съкращаване на щатовете и при необходимост да се има резервни такива, които да се разкриват където е нужно.

След нея думата взе Соня Найденова. Тя поясни, че е против създаването на работна група, като обърна внимание на вмъкванет на тази точка в дневния ред. Найденова заяви, че всяка една колегия - съдийската и прокурорската, може да обсъди и да направи анализ по темата и да излезе с предложение, а ако се установи, че са необходими нови щатове и допълнителен бюджет, тогава въпросът се отнася до пленума. Тя каза също така, че към съдийската колегия има комисия за натовареност и съдебна карта, която вече работи по този въпрос. Комисията се е сезирала по публикации в медиите (преди няколко дни от прокуратурата съобщиха на медиите за предложението на главния прокурор). Събрани са данни за периода от 2013-2015 г. и очакват да дойдат такива за първите шест месеца на тази година.

Найденова поясни, че комисията е включила и Свиленград (в предложението на прокуратурата се споменава Царево, Малко Търново, Средец, Елхово), изследва се и натовареността на съдилищата около границата със Сърбия. Забелязва се спад на делата във връзка с незаконно преминаване на границата, каза тя.

След изказването на Соня Найденова Сотир Цацаров говори за натовареността на съдиите в пограничните райони и обвини Найденова, че мисли за "комисии, стратегии и всичко друго". След гневната си реч главният прокурор оттегли предложението си.

Същевременно членът на съдийската колегия Светла Петкова упрекна Найденова, че иска да прави анализи. Каза, че е била в Малко Търново и е разговаряла с магистратите там. Районният прокурор й разказал, че влизал с маска при бежанците, които носели какви ли не болести.

"Не виждам какво предизвика всички тези гневни изблици по адрес на г-жа Найденова, която просто каза, че важността на проблема е отчетена и че по него работи съответната комисия. Какво каза тя – освен че трябва да се спазва законът? Аз не виждам какво толкова страшно стана, като се предложи тази комисия да си продължи работата? А не да се създава някаква работна група.", каза от своя страна членът на съдийската колегия Галина Карагьозова.

"Поведението на главния прокурор е меко казано неприемливо - не може един главен прокурор да си позволи такова неуравновесено, лично обидно поведение и да отправя обидни квалификаци към един колега", каза пък Калин Калпакчиев.

Заседанието продължи след кратка почивка и без главния прокурор. След кратък спор по процедурата – дали ВСС трябва да гласува оттеглянето на точката, в крайна сметка се стигна до извода, че след като вносителят не желае да се гледа, съветът няма какво друго да направи, освен да продължи дебати по останалата част от дневния ред.

Снимка: Сотир Цацаров по време на заседанието на правната комисия в парламента, на което се прие Закона за съдебната власт от 22 юни.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес