Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал със списъка с гостите на Елизабет II

18 май 2012, 12:10 часа • 11451 прочитания

Четиридесетина короновани особи са поканени да обядват с британската кралица Елизабет II по повод Диамантения й юбилей, но списъкът с гостите предизвиква полемика - както за присъстващите като краля на Бахрейн, така и за отсъстващите като суверените на Испания, предаде БГНЕС.

Поканата до кралете на Бахрейн и Свазиленд особено силно възмути защитниците на човешките права. Хамад Бен Иса Ал-Халифа е критикуван заради потушаването на протестите срещу режима в Бахрейн, а Мсвати III шокира с пищния си начин на живот, докато страната му е една от най-бедните в света.

В сряда тридесетина души протестираха пред лондонския гранд хотел, където кралят на Свазиленд, класиран от американското сп. "Форбс" на 15-то място по богатство сред кралските особи в света, трябва да отседне. В самия Свазиленд групите, борещи се за демокрация, разкритикуваха легитимността на своя деспотичен крал.

Суверените на Саудитска Арабия и на Кувейт не са пощадени. Амнести Интернешънъл съобщи неотдавна за потушаването на протести в Саудитска Арабия, а Хюман Райтс Уоч привлече вниманието към закриването на всекидневник в страната.

Отсъствието на испанската кралица София също вдигна голям шум. Тя официално получила препоръка да не заминава за Великобритания 48 часа преди обяда заради британско-испанския спор в Гибралтар. Най-малкият син на кралицата принц Едуард и съпругата му Софи Райс-Джоунс ще направят официално посещение в Гибралтар и това предизвика гнева на Испания, която претендира за суверенитета над острова.

Колкото до крал Хуан Карлос, той не може да замине за Уиндзор след счупването на тазобедрена кост при сафари в Ботсвана, което предизвика скандал в родината му.

На обяда ще присъстват още кралят и кралицата на Белгия, суверените на Дания, Швеция и Холандия, принцът и принцесата на Монако, свалените суверени на Гърция, кралят на Тайланд, емирът на Катар, кралят и кралицата на Йордания, саудитският принц и суверенът на малкото кралство Тонга в Тихоокеанския регион.

Редактор: Сияна Любомирова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес