Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал с оставка в СБЖ заради ръководството

17 октомври 2019, 12:40 часа • 2900 прочитания

Главният секретар на Съюза на българските журналисти /СБЖ/ Иван Върбанов подаде оставка заради скандал с мандата на управителния съвет на съюза. Оказва се, че от 7 месеца ръководството е с изтекъл мандат, но то отказва да проведе нови избори сред членовете си. Това става ясно от съобщение, изпратено до медиите от самият Иван Върбанов. 

Сегашното ръководство на СБЖ бе избрано на Общо събрание, проведено на 14 – 15 март 2015 г. Мандатът е регламентиран от устава на Съюза – четири години, обяснява Върбанов.

Това означава, че от 15 март 2019г. управителният орган няма право да подписва, преподписва или анексира договори с трети лица и страни.

Върбанов е поискал свикване на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ с входирано в деловодството становище на 9 октомври. Ден по-късно обаче членовете на УС на Сдружението отхвърлили точката и отложили изборите за неопределено време - затова главният секретар се оттегля от всички постове, заемани от него в Съюза, в знак на несъгласие.

Върбанов е депозирал заявление с оставката си, прекратява по собствено желание и участието си в Управителния съвет на организацията

 

В мотивите си Иван Върбанов посочва: последното решение на съда, което е влязло в сила и не подлежи на обжалване; вписването в регистъра към АП на МП; указаното обстоятелство във всички актове за изтичане на мандата на УС на 15-ти март 2019 г.; разпоредбите на Устава на СБЖ, единствената първостепенна задача, вменена от Устава на СБЖ е Управителния съвет да гласува свикване на ОТЧЕТНО - ИЗБОРНО СЪБРАНИЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес