Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал с български детегледачки, принудени да слугуват във Великобритания

09 декември 2016, 07:30 часа • 3566 прочитания

Скандал с измамени детегледачки, заминали на езиково обучение във Великобритания. При евентуалното заминаване на българките в чужбина на „езиково обучение”, трябвало да бъдат настанени в приемно семейство, където спокойно да усъвършенстват езика си.

По програмата „О Пер“ младите жени (от 18 до 30 години) трябвало да получат не само квартира, езиково обучение, но и джобни пари. В замяна единствено трябвало да гледат децата на семейството, в което били настанени. За този труд момичетата получавали около 300 евро седмично, пише в. "Монитор".

„Парите са крайно недостатъчно, защото приемното семейство ме превърна в робиня. Искаха да работя по 10 часа всеки ден. Гледаха на мен като на евтина слугиня", разкрива софиянката Станимира.

Въпреки че по договор тя трябвало да остане цяла година в дома на английско семейство, младата жена издържала само месец. „Отидох в Англия, за да усъвършенствам английския си, но от работа нямах време да посещавам езиков курс“, обясни Станимира.

Случаят се разглежда от Главната инспекция по труда. Засега от там обясняват единствено, че участниците в тази програма са "самонаети, а не наети от трудови посредници" и следователно не са защитени от закона.

 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес