Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирийски блъф спъва делото за радикален ислям

29 октомври 2012, 07:24 часа • 14091 прочитания

С гневни протести и шпионски игри вчера продължи делото срещу 12 имами и една жена в Пазарджишкия окръжен съд. Те са обвинени в членство в нерегистрираната организация "Ал Уакф Ал ислами" в България, проповядване на недемократична идеология под формата на салафизъм, и насаждане на вражда на религиозна основа, предаде Стандарт нюз.

Насроченото пред съда шествие на ВМРО и "Атака" засили допълнително опасенията от ескалация на напрежение. Волен Сидеров отрано предупреди, че се готвят провокации. В отговор мюсюлманите от джамията "Абу Бакр" в Пазарджик, чийто проповедник Ахмед Муса Ахмед е сред обвиняемите, обявиха, че няма да демонстрират пред съда. "Страх ни е да не стане нещо страшно. Дори предупредих полицаите да изпратят патрулиращи коли в улиците около махалата", заяви Яшар, брат на Ахмед Муса и лидер на мюсюлманската общност.

Процесът срещу родопските духовници достигна точката на кипене, след като почти всичките привлечени от прокуратурата свидетели се отметнаха от предварителните си показания.

Напоследък главният свидетел - Муафак Ал Асаад, се оплаква на висок глас, че му се оказва натиск от специалните служби. След заседанието на съда двама агенти на ДАНС завели живеещия в Сърница сириец в сградата на полицията в Пазарджик. Там те го накарали да подпише декларация, че се отказва от преводач.

Преди това Ал Асаад, който държи сладкарница, поиска да бъде разпитан с преводач от арабски, тъй като не владее добре български. Не правел разлика например между "заплашен" и "уплашен". Съдът дори назначи за целта известната арабистка Мая Ценова от Софийския университет.

По думите на Муафак агентите на българското ФБР му съобщили, че прокурорката била много ядосана, че е поискал превод. Освен отказа от преводач хората на ДАНС настояли той да потвърди с декларация, че застава зад показанията си, дадени пред следствието. Обещали да му дадат 1000 лв., за да замине за Турция и да не присъства на днешното заседание. "Казаха, че ще ми пречат - от свидетел ще стана обвиняем и може да лежа 5 г. в затвора. Също, че утре могат да ми отворят ново дело", обясни Ал Асаад пред ТВ7.

Ролята на сириеца е особено ключова, тъй като след отмятането на останалите, обвинението вече се крепи единствено на четиримата защитени свидетели и иззетата от библиотеките на някои имами литература. В предварителните си показания разпитваните твърдяха, че ходжите проповядват салафизъм и опасни идеи - че ислямът ще завладее целия свят с оръжие.

Намерените в дома и компютъра на Муафак ал Асаад доказателства са гръбнакът на делото. Сред тях са списъци с проповедниците, които получавали 300 евро месечно, финансови отчети, планове и програми на арабски език. В една от намерените флашки в дома на Ал Асаад прокурорите са открили екстремистки проповеди на турски език. В първата от тях се казва: "Поради това, че е един магьоснически строй, демокрацията няма право на опекунство над мюсюлманите". В друг трактат пише: "В днешно време начело на най-важните задачи на Групата на победителите /Тайфа ал мансура/ е воденето на свещена война джихад срещу тези, които ръководят мюсюлманите чрез закони, създадени от хората, а не чрез вярата на Аллах". Според експерти тези проповеди са писани от Абу Мохамед ал Макдиси - джихадитски духовник от йордано-палестински произход.

Според Муафак флашката принадлежала на пазарджишкия проповедник Ахмед Муса, който я забравил в неговия автомобил. Прокуратурата твърди, че Муса не знаел арабски, затова е писал отчетите си до саудитците на турски и ги давал на сириеца да ги превежда. Всъщност обаче Ахмед Муса е учил арабска филология в Египет и владее езика не по-зле от училите в Медина духовници.

Въз основа на списъци, открити в компютъра на Ал Асаад, прокуратурата намира, че членове на българското крило на "Ал Уакф" са Неджми Дъбов - районен мюфтия на Смолян, Хайри Шерифов - имам на Рудозем, Байрам Ушев - Мадан, Ахмед Абдуррахманов - Сатовча, Изет Джалев - Кочан, Мохамед Камбер - Лъжница и семейството Юсуф и Наиме Горелски от село Горно Краище, община Белица.

Един от централните въпроси е защо сириецът, който е главно действащо лице на "Ал Уакф" от 20 г. насам и е касиер на саудитските пари е привлечен като свидетел, а не като обвиняем. Според прокуратурата Ал Асаад не бил съгласен с метода на работа на организацията в нелегални условия и с начина на проповядване на ново идейно течение в исляма. Считал, че трябвало фондацията да има официална регистрация.

"Изходът на делото ще предопределят не толкова свидетелите и предявените доказателства, колкото експертизата на богословската литература", смята адвокат Хари Хараламбиев.

Освен Муафак ал Асаад, бяха разпитани и останалите трима защитени свидетели. След това идва редът на експертите, които ще представят анализ на намерената богословска литература, накрая пред съда ще застанат и свидетели, призовани от защитата. Сред тях ще бъдат и комшиите на предполагаемия лидер на "Ал Уакф" у нас - Саид Мутлу, имам на Петелската джамия в Сърница и председател на Комисия по фетви към Главното мюфтийство.

В Пазарджишкия съд ще дадат показания децата и от футболния отбор на Рудозем, създаден от имама Хайри Шерифов, за който обвинението твърди, че превръщал мачовете в "религиозна пропаганда на салафитската идеология".

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес