Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силвия Георгиева: Това ще бъде мандатът на гражданите (ВИДЕО)

11 декември 2023, 17:52 часа • 1659 прочитания

Новият мандат на кметовете и общинските съветници ще бъде мандатът на гражданите. Тази заявка даде изпълнителният директор на Национално сдружение на общините в България (НСОРБ) Силвия Георгиева пред репортер на Actualno.com по време на Встъпителната конференция на Сдружението.

"Основният съвет към всички кметове и съветници е да слушат и да чуват гражданите. Това ще бъде мандатът на гражданите. Те вече не са просто потребители на общински услуги, те са тези, които формулират общинските политики и които участват дейно в реализацията им", сподели Георгиева.

"Правим това събитие вече за трети път, за дадем възможност кметовете и общинските съветници да се срещнат, да обменят идеи и добри практики, и да се срещнат с централната власт", коментира още изпълнителният директор на НСОРБ.

В този контекст Георгиева сподели още, че се надява на повече разбиране от страна на централната власт особено по отношение на новите ангажименти, които се възлагат на общините като част от Плана за възстановяване и устойчивост. Защото е важно новите отговорности да вървят ръка за ръка с финансовата им осигуреност.

"В началото на всеки мандат разпространяваме наръчник за кметовете и общинските съветници. В този мандат той е изцяло дигитален. В него е събрано почти енциклопедично знание за всички общински дейности с много примерни библиотеки и анализи", сподели още тя.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес