Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигналът за бедствието в Ораново е подаден над час и половина по-късно

16 юли 2013, 14:13 часа • 24094 прочитания

Изваден е човек от затрупаната мина Ораново. Той е контактен, настанен е в МБАЛ – Благоевград. Името на пострадалия е Бойко Рулински, предаде Агенция „Фокус”.

Продължават спасителните дейности в рудника. По първоначална информация двама от затрупаните са загинали, към момента обаче няма извадени други хора. Имената на четиримата затрупани миньори са Асен Стойнев, Николай Михайлов, Христо Младенов и Иван Лазаров, съобщи Георги Костов, директор на ОДМВР Благоевград. Двама от тях са загинали.

По неофициална информация е изваден един загинал, а освен човекът в болницата, има и още един спасен миньор, който е прегледан в спешна помощ, но се е отървал само с охлузни рани, пише БГНЕС. Според Агенция "Фокус" обаче става въпрос за спасен участник в спасителната операция, който е бил изваден, тъй като му е прилошало. Това е Бойко Рулински.

Пред рудника са се събрали роднини и приятели на работещите там. Никой от ръководството не е открит за коментар. Остава неясно и защо след като по първоначална информация инцидентът се е случил около 9:30 часа, сигналът е подаден около 11:00 часа, казват хора на мястото на трагедията.

Информацията за сигнала беше потвърдена и от кмета на Община Симитли Апостол Апостолов. Той каза, че инцидентът се е случил към 9:30 часа сутринта, но е съобщено едва в 11:12 часа. Сигналът е приет от Областната дирекция на МВР в Благоевград.

В същия рудник е имало два трагични инцидента. При единия са загинали двама души, а при втория пострадалите са били спасени в „Пирогов”. В рудника работят около 300 души от региона. Загиналите са местни хора – от близките села.

Рудникът е разположен накрая на кв. „Ораново” от другата страна на реката. Районът в момента е отцепен, каза още Апостол Апостолов.  

Областният управител на Благоевград Муса Палев ще разпореди проверка за всичко, около състоянието на рудник "Ораново". Ще търсим виновника за инцидента в рудник „Ораново” докрай, каза Палев.  

Според първоначалните данни не е имало взрив в мината на газ-метан, а е станало срутване на минен хоризонт. То е станало на 1 километър навътре от входа на изходния тунел.

Ще разпоредя спешна проверка на всичко, което се е случило досега, какви проверки са правени от Инспекцията по труда и т.н. Ще предоставим, ако има нужда, допълнителни екипи. На място има представители на Областната дирекция, на пожарната, на полицията, и ще съдействаме с каквото е нужно. Разпоредил съм проверка - да се издири кой е концесионерът, от колко години е такъв, както и всичко около мината”, обясни Палев.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес