Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Що е то СПИН - да се знае от училище

30 ноември 2012, 15:16 часа • 10067 прочитания

Доста от младите хора са запознати, че трябва да правят секс с презерватив, но не знаят много за СПИН. Това каза Атанас Цветански, директор на Български младежки червен кръст (БМЧК).

Според него възможна мярка за преодоляването на липсата на информация е обучението в училище. Там трябва да се говори открито за тези проблеми и за проблемите, свързани с болестите, предавани по полов път.

„Младите трябва да знаят, че тези хора са хора като всички останали. Въпреки че някой носи болестта, не трябва да се притесняваме от битовите контакти с него в ежедневието. Важно е наистина да се използват презервативи, когато се прави секс с партньор, когото не познаваме”, каза Цветански. Той обясни, че капацитетът на организациите, които се занимават с проблема със СПИН, не е достатъчен, за да обхване всички училища, пише Агенция "Фокус".

По неофициална информация 1612 са официално регистрираните HIV-позитивни в България, отбеляза Цветански. В 74% от случаите заразяването става по полов път, а близо 30% от случаите – при инжекционно употребяващите наркотици, добави той.

„Предполагам, че главната причина за всеки такъв проблем е незнанието и неговоренето за проблема. Въпреки че в България много активно се работи по програмата за HIV/СПИН, активно се работи за превенция на заболяването, според мен трябва още по-силна информационна атака – хората да са информирани, да знаят как правилно да поставят презерватив”, каза още той.

По негови думи - много хора знаят, че трябва да използват презерватив, но в много от случаите не знаят как правилно да го поставят, какво да проверяват – срока на годност, дали е нарушена целостта на опаковката. „Такива практически обучения за това как се поставя презерватив също ще са полезни”, каза още той.

Утре, 1 декември, честваме Световният ден за борба със СПИН.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес