Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще улесни ли гражданите плащането на глоби чрез ПОС терминал?

24 ноември 2018, 16:15 часа • 1464 прочитания

Възможността да бъдат плащани глоби чрез ПОС терминал в автомобилите на КАТ ще улесни гражданите, заяви в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ Владимир Тодоров - председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Изказването му е в подкрепа на приетата на първо четене промяна в Закона за движение по пътищата. Тодоров смята, че това ще увеличи събираемостта на глобите, като ще бъдат установени и водачите, които при проверка на пътя се окажат с неплатена глоба.

„В момента законът вменява задължение, че ако имаме например 10 лева, които ни висят от някаква глоба, може и въобще да сме забравили, че дължим тези пари. Но в случая Пътна полиция ще трябва да ни вземе книжката и всъщност не можем да продължим.“, обясни Владимир Тодоров. Той подчерта, че после ще следва една доста тромава процедура до получаването на книжката обратно. Т.е., според председателя на асоциацията, възможността да се плати на място с карта ще бъде в полза на гражданите.

По повод въвеждането на таван на обезщетения за близки, които са извън родствения кръг на загинали при пътни инциденти, Тодоров обясни, че това е компромисна мярка за няколко месеца, докато бъде изработена нова методика. Той изрази надеждата си, че тя ще бъде по-прозрачна и справедлива. А критериите, които ще бъдат заложени в тази методика, ще са всеки да може да бъде оценяван по семейно положение, доходи, образование, степен на инвалидност, при смъртен случай, дори отношения с наследниците.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес