Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще плащаме за всички найлонови торбички

13 юни 2012, 15:09 часа • 4966 прочитания

Продуктова такса за всички найлонови торбички се очаква да приеме Министерският съвет на днешното си заседание. Разпоредбата за заплащане на продуктова такса ще влезе в сила от 1 октомври тази година.

Досега продуктовата такса се плащаше само за найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона. Целта на мярката е да се мотивират гражданите към намаляване на потреблението на този вид опаковки, които замърсяват околната среда с прекомерното си разпространение, и да се стимулира многократната употреба на други разновидности – текстилни, биоразградими и др.

Постановлението цели въвеждане на такса за всички торбички, произведени от конвенционални полимерни материали и използвани от потребителите за държане и пренасяне на стоки. Изключение правят торбичките, отговарящи на изискванията към опаковките, оползотворявани чрез компостиране и биологично разграждане, определени с българския стандарт EN 13432.

С цел постигане на по-голяма проследимост и ограничаване на нерегламентирания внос на полимерни торбички, ще се въведе задължение за лицата, които пускат на пазара полимерни торбички, да докладват в Изпълнителната агенция по околна среда количествата, пуснати от тях на пазара.

Редактор: Петър Проданов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес