Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще ни поставят под пълен контрол, ако ни подозират за участие в тероризъм

06 юли 2016, 07:50 часа • 561 прочитания

На редовното си заседание днес (6 юни) правителството ще обсъди проекта за закон за противодействие на тероризма. Това ще стане след като във вторник Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри проектозакона, припомня БГНЕС.

Целта на законопроекта е да създаде ефективен механизъм за взаимодействие между институциите при прилагане на мерките за превенция и отговор на потенциалните терористични заплахи.

Законопроектът определя три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие.

Предвижда се Министерският съвет да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, да приема стратегия и национален план за противодействие на тероризма. Националният контратерористичен център се разполага в ДАНС и предоставя информация на компетентните органи и структури, необходима за предотвратяване и пресичане на заплахи от тероризъм, в непрекъснат денонощен режим. Регламентира се и участието на армията в противодействието на тероризма и в преодоляването на последиците от терористични актове. Определят се функциите на местните органи и структури в този процес.

В отделна глава е регламентирана превантивната дейност. Тя включва анализ и оценка на рисковете, сътрудничеството и обмена на информация с компетентните органи на други държави и организации, изготвяне на планове на различни нива за противодействие на тероризма и т. н. Въвежда се задължение за собствениците и ползвателите на сгради и съоръжения за обществено обслужване от първа-трета категория по ЗУТ, както и училищата и детските градини да разработват и прилагат мерки за противодействие на тероризма.

По отношение на лицата, за които има данни, за да се състави обосновано предположение, че са свързани с подготовка на терористичен акт, се прилагат превантивни мерки, отнасящи се до ограничаване на движението им и отнемане на документи. Подробно е описан редът, по който се прилагат превантивните мерки, както и че подлежат на съдебен контрол.

Законопроектът въвежда основни правила за провеждане на антитерористична операция при наличието на данни за конкретна заплаха от или при извършен терористичен акт. В тези случаи е допустимо частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите. Допуска се и обявяването на извънредно положение с решение на Народното събрание или с указ на президента на Република България. Целта е да се даде предимство на спасяването на човешкия живот и здраве.

Законопроектът предвижда също обезщетяване на физическите и юридическите лица при реално причинени имуществени вреди при или по повод извършване на нормативно установените действия за предотвратяване и пресичане на заплаха от тероризъм или за преодоляване на последствията от тероризъм.

И още

Министрите се очаква да приемат Национална стратегия за хората с увреждания 2016-2020 г. Ще бъде определен и председател на Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към МС.

Дневният ред предвижда да бъда одобрени допълнителни разходи/трансфери по бюджета на МО и Министерството за младежта и спорта за 2016 г. за изплащане на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт. Министрите ще обсъдят и проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на КЕВР. За Министерството на културата ще бъде обсъдена възможността за одобряване на вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на ведомството за 2016 г.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес