Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще има ли допълнителен граничен пункт между България и Сърбия?

16 декември 2021, 09:27 часа • 2267 прочитания

Жителите на Цариброд и на няколко погранични общини в България започнаха инициатива за откриване на пропускателен пункт между България и Сърбия. Петицията с 1400 подписа е внесена в компетентните институции в двете държави.

Небойша Иванов от село Градине край Димитровград работи в България повече от три години. Разстоянието до работното му място е около 20 километра, но пътуването отнема няколко часа. Пунктът Градине често е претоварен, особено през лятото и по празниците.

"В тези тълпи чакаме по четири-пет часа, а понякога дори и повече. Понякога сме принудени да минаваме пеша, за да стигнем до работа", разказва Иванов.

Поради факта, че над 800 работници и студенти преминават границата поне веднъж седмично, гражданите подеха инициатива за откриване на допълнителен граничен пункт.

Мирослав Иванов от село Желюша край Димитровград смята, че е в общ интерес да има такъв пункт и за сърби, и за българи. "Хората пътуват насам и натам с цел туризъм и бизнес. Между двете страни в момента няма нито влакове, нито автобуси", казва Мирослав Иванов.

Община Димитровград подкрепя инициативата на гражданите, най-вече заради загубите, които търпи местната икономика по време на сезонните натоварвания на Градине.

Председателят на Община Димитровград Зоран Джуров посочва, че и местните заведения за хранене имат проблем, защото не могат да продадат туристическата си оферта на туристи от България.

Идеята за откриване на допълнителен граничен пункт между Сърбия и България в община Димитровград е на няколко десетилетия. Този въпрос бе обсъден наскоро от ресорните министри на двете страни.

"Това е в интерес на всички наши граждани, особено на онези, които живеят в граничната зона. Ако не го направим, намаляваме трайно икономическия капацитет на общините както от сръбска, така и от българска страна", каза Томислав Момирович - министър на Строителство, транспорт и инфраструктура.

Инициаторите за отварянето на граничния пункт между Сърбия и България казват, че е нужна само малко добра воля, тъй като подобни пунктове функционират успешно и към съседна Унгария.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес