Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще има ли България най-накрая Закон за личния фалит - кабинетът го одобри, на ход е НС

02 ноември 2022, 11:57 часа • 2233 прочитания

Министерски съвет одобри проект на закон за несъстоятелност на физическите лица - Закон за личния фалит. Той е важен, защото предлага правна уредба на производство по несъстоятелност на физическите лица, която да запълни празнота и да уреди производството в съответствие с обществените очаквания, актовете на ЕС и особеностите на националната ни правна система, каза служебният правосъден министър Крум Зарков.

"Няма държава в ЕС, няма развита държава, в която да няма законова регламентация на личния фалит. България твърде дълго остана без такъв закон", заяви той на брифинг в сряда.

"Важно е да се уточни, че само добросъвестни длъжници могат да искат образуване на производството, ако желаят да удовлетворят всички свои кредитори и в резултат на това да бъдат освободени от непогасените задължения", отбеляза той. Добросъвестен е онзи длъжник, който поема задължения съобразно своето имуществено състояние и доходи и който със своите действия не уврежда умишлено или поради небрежност интересите на своите кредитори.

Законопроектът гарантира жизнените потребности на длъжника и членовете на неговото семейство в рамките на това производство. Несеквестируемото имущество на длъжника няма да се включва в масата на несъстоятелност и срещу него няма да може да бъде насочвано изпълнение – т.е. то ще бъде защитено.

Съдът ще определи издръжка, която ще служи за задоволяване на тези потребности на длъжника, съобразно имущественото му състояние. Тя не може да бъде по-малка от минималната работна заплата, предвижда законопроектът.

Той е подготвен от Министерството на правосъдието и Министерството на иновациите и растежа, като общественото обсъждане се проведе през октомври. "Постъпиха много становища и предлагам този дебат да продължи и в парламента", каза Зарков.

Становище е постъпило и от Групата на Световната банка – от нейния отдел за финансови иновации и конкурентоспособност, които приветстват законопроекта и казват, че множество елементи в него съответстват с най-добрите практики.

"Този закон идва, за да помогне на хората, изпаднали във временно затруднение, да получат втори шанс. Да помогне на хората да избегнат затъване в блатото на дълговете си. Надявам се до края на годината той да бъде приет, такъв е и ангажиментът на България по Плана за възстановяване и устойчивост. С този закон бяха приети всички нужни закони по ПВУ, които бяха от компетенцията на Министерството на правосъдието", обяви Крум Зарков.

ОЩЕ: Ще се сложи ли край на вечния длъжник у нас?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес