Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще бъде ли окупацията на СУ "чудо за три дни"?

28 октомври 2013, 08:00 часа • 31907 прочитания

Всеки има право да бъде пред Софийския университет. Нима искаме той да е във вериги? А вчера имаше хора от „Протестна мрежа”, които даваха инструкции така, както правеше една друга партия. Това заяви вече добре познатата Нина Гергова, която е едно от основните лица на контрапротеста и вчера беше начело на групата, която влезе насила в двора на Софийския университет и хукна към задния вход на учебното заведение.

Това не беше начинът за диаолог. Ние бяхме на двора и когато групичката на входа, почна да ни псува, яките момчета хукнаха през входа и логично се скрихме. Това каза един от представителите на „Ранобудните студенти”, който говори пред камерата на Нова телевизия. Двама от студентите, които са против окупацията и представиха студентските книжки, заявявайки, че са против Делян Пеевски, но не искат политиката да влиза в университета.

Не мога да се съглася с окупацията. Това заяви професор Драгомир Драганов. Не е начинът да нарушаваме правилата, каза той. Всеки преподавател има планове, направил е график. Той припомни редица случаи на студентски бунтове – например 1956 година в Унгария, който е бил незаконен. Но тогава беше различно – протестираше се срещу диктаторски режим, а сега е демокрация, подчерта Драганов. Според него нещата ще утихнат бързо, добави той.

Вие сте против Пеевски и го признавате, против редица решения сте на кабинета Орешарски, особено последното бутафорно за мораториума, а сега говорите против хора, които окупират СУ точно заради тези безумия, попита Иван Бедров професора. Очевидно прогнозата, че бързо окупацията бързо ще утихне, радва професора и хората като него, добави Бедров. За финал Драгомир Драганов помоли Бедров да не раздава морални квалификации и подчерта, че няма да отиде в СУ, защото „е унизително за един 65-годишен професор да бъде бутан от 20-годишни младежи”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес