Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шпионски сървър действал в центъра на Москва

13 август 2013, 07:41 часа • 7223 прочитания

Бившият служител на специалните служби в САЩ Едуард Сноудън е издал нова порция компромати срещу своите ексколеги. Той заявил, че Русия е една от най-важните за Америка страни в план получаване на шпионски данни.

Както пише сп. Spiegel, като се позовава на Сноудън, Агенцията за национална сигурност на САЩ (НСА), за която преди работел американецът, има свой шпионски рейтинг на държавите. Страните в този списък се оценяват по петобална скала според важността за американските спецслужби.

1 бал означава, че обектът много силно интересува разузнаването на САЩ, а с 5 бала се обозначават страните от най-малък интерес. В съответствие с този рейтинг единица имат Русия, Китай, Северна Корея, Пакистан, Афганистан и Иран.

Европейските страни интересуват НСА много по-слабо – в спецслужбите важността им се оценява между 3 и 5 бала. Така например Германия се оценява по няколко показателя – външна политика и икономика (3 бала), експорт на оръжие (4 бала), контраразузнаване (5 бала). С най-ниска оценка от американските служби се оценяват Финландия, Чехия, Хърватия, Дания.

Сноудън заявил също, че един от шпионските сървъри на САЩ се намира на територията на американското посолство в Москва. Общо на разпореждане на американското разузнаване се намират 700 такива системи за глобално следене Xkeyscore, казал разобличителят на спецслужбите. Той представил като доказателство презентация на НСА от 2008 г., която била публикувана на сайта на The Guardian на 31 юли. С помощта на XKeyscore били обезвредени 300 терористи, съобщава презентацията.

"Оказва се, че американската шпионска инфраструктура е разположена в Москва – в презентацията има карта с местонахождението на 700 сървъра на глобална система за тотално следене на интернет потребителите под името XKeyscore. Тези сървъри са разположени в 150 страни по света, дори в Киев и Пекин", цитира източника Интерфакс.

Със системата XКeyscore може да се получи информация за електронната кореспонденция, прикачени или изпратени файлове, данни за разглеждани страници в интернет, чат с приятели и кореспонденция с тях, както и сведения от телефонните указатели на мобилните потребители.

"Седейки зад бюрото си, мога да разглеждам кореспонденцията на когото си искам – от вас или вашия счетоводител до федералния съдия или дори на президента, ако имам личната му електронна поща", разказал Сноудън пред The Guardian

Американските власти отрекли обвиненията на Сноудън. "Лъже. Той не е имал възможност да направи това, за което говори", заявил председател на комитета за разузнаване към Палатата на представителите. Представител на пресслужбата на посолството на САЩ в Москва също отказал да коментира пред Интерфакс информацията за шпионския сървър.

Руските експерти не повярвали на историята за московския сървър на XKeyscore. Директорът на Координационния център на националната домейн мрежа Андрей Колесников смята, че журналистът на Guardian, първи разказал за тази система, е объркал всички описания. Той твърди, че при необходимия обем трафикът с информация за потребителите на сървърите на системата не може да остане незабелязан – той не може да се скрие например в данните на Google в Москва или в Санкт Петербург.

Александър Лямин, директор на компанията Highloadlab, лично не вярва на Сноудън: "Не искам да коментирам изявленията на клоуни", отсякъл той.

Към информацията на бившия агент се отнася сериозно основателят на най-голямата руска социална мрежа "В контакте" Павел Дуров. Той кани американеца да се заеме с безопасността на потребителските данни в социалната мрежа.

 

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес