Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шок за Нетаняху на изборите в Израел

23 януари 2013, 15:46 часа • 9238 прочитания

Въпреки че това беше една от най-скучните предизборни кампании в историята на Израел, първоначалните резултати от изборите донесоха политическа драма и огромен вот на недоверие за действащия премиер Бенямин Нетаняху.

Израелските медии съобщават, че блокът на Нетаняху между „Ликуд” и „Наш дом Израел” ще има едва 31 места в 120-местния Кнесет. Това е значително по-малко отколкото прогнозираха социолозите и с 11 места по-малко от тези, които до момента „Ликуд” и „Наш дом Израел” имаха в парламента.

Нетаняху най-вероятно отново ще бъде премиер, но резултатите сочат почти еднакво поделяне на гласовете между блоковете – десният религиозен блок спечели 61 места срещу 59 за левия-центристки-арабски блок.

Бенямин Нетаняху благодари във „Фейсбук” на народа на Израел. „Данните сочат, че израелските граждани биха искали да продължа да бъде премиер и да формирам широко коалиционно правителство”, написа министър-председателят.

Но дясна и религиозна коалиция вече не изглежда толкова сигурна, както през последните няколко седмици.

Вотът в Израел явно е вот за промяна.

Сензацията на вечерта стана новата центристка партия на бившия телевизионен водещ Яир Лапид, която ще бъде втората най-голяма политическа партия в новия Кнесет.
Изглежда, че голям брой от нерешилите избиратели в последния момент са избрали новата партия за сметка на „Наш дом Израел” и други десни политически сили.

Президентът Шимон Перес ще натовари един от партийните лидери с формирането на следващото правителство, след като изслуша препоръките на всички партии. Консултациите ще започнат през следващата седмица.

Лапид държи ключа за надеждите на Нетаняху за формиране на стабилна коалиция. В същото време лидерите на другите две центристки партии ясно заявиха по време на своите кампании, че няма да препоръчат Нетаняху за премиер.

Лапид спечели подкрепа от средната класа и светските гласове, като обеща да разреши проблема с недостига на жилищна, да премахне привилегиите за ултраортодоксалните семинаристи, които не ходят в казармата и да реформира образователната система. Със своите места в парламента той има силата да поставя условия на Нетаняху.

Айриш таймс

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес