Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шимон Перес: Без подкрепата на САЩ загиваме

09 януари 2013, 21:37 часа • 10374 прочитания

Израел не трябва да губи подкрепата на Вашингтон, защото без нея страната няма да е в състояние да защитава своите интереси, заявява израелският президент Шимон Перес в интервю за в. "Ню Йорк таймс".

Ние не трябва да загубим подкрепата на САЩ. Именно тя ни дава възможност да защитаваме интересите си. Ако Израел остане сам, враговете ще го погълнат", подчертава Перес.

Според него без подкрепата на Вашингтон еврейската държава ще бъде като "дърво сред пустинята".

С това изявление той коментира медийните информации, че президентът на САЩ Барак Обама и израелският премиер Бенямин Нетаняху изпитват взаимна неприязън.

В същото време Чък Хейгъл, който се очаква да бъде одобрен от Сената на САЩ за министър на отбраната, обеща „пълна подкрепа” за Израел, след като американски конгресмени разкритикуваха неговите възгледи за Близкия изток. „Няма нито едно доказателство, че съм настроен срещу Израел. С нито едно свое гласуване не съм накърнил интересите на Израел”, подчерта бившият републикански сенатор в интервю за вестник „Линкълн Джърнъл Стар”.

Хейгъл посочи, че докато не бе обявена номинацията, се е намирал в „ничия територия, без да има възможността да отговори на обвиненията, лъжите и изопачаването на фактите”, докато той е демонстрирал „недвусмислена, тотална подкрепа за Израел”.

Чък Хейгъл е известен опонент на войната с Иран и критик на израелското влияние върху Вашингтон.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес