Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" отново работи

03 юли 2019, 18:37 часа • 4457 прочитания

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в енергийната система на страната в 17.52 часа, след като в 13.50 часа бе спрян поради задействане на електрическа защита. Това съобщиха от пресцентъра на електроцентралата.

Отстранени са причините, довели до изключването на блока. Неофициално информацията е, че е имало късо съединение, но то е било толкова незначително, че дори не влиза в скалата за измерване на сериозността на проблеми в ядрените централи, която почва от 0. Извършени са необходимите проверки, които потвърждават, че всички системи и съоръжения на блока работят нормално.

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.

Припомняме, че по-рано днес шести блок спря аварийно. От централата обясниха пред Actualno.com, че всъщност не става въпрос за авария в притеснителния смисъл на думата, а за непланирана случка.

В крайна сметка официалната информация гласеше следното: "Всички системи на блока са сработили съгласно проектните алгоритми. В момента екипите на атомната централа отстраняват причините за задействане на електрическата защита. След като бъде потвърдена работоспособността на оборудването, шести блок ще бъде включен в електроенергийната система".

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес