Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на ОПУ-Пазарджик: Не е нужно да се опесъчава суха настилка

23 декември 2018, 11:00 часа • 6780 прочитания

Окончателно - гъстата мъгла и неопесъченият път са причина за тежкия пътен инцидент край пазарджишкото село Звъничево, съобщава БТВ. Припомняме, че при вчерашната катастрофа загинаха петима души, а сблъскалите се автомобили са общо 11 на брой. На една от пострадалите жени е извършена операция и състоянието й към момента е стабилно.

Към днешна дата надлезът вече е опесъчен. Проверките на мястото на трагедията продължават. Ангажирана с поддържането на участък на трагедията е "Пътища-Пловдив", с подпизпълнител "Еко-хидро", информира НОВА ТВ. Очевидци и участници в инцидента твърдят, че надлезът край село Звъничево е бил заледен в ранните часове на деня, а вече осем години в отсечката липсва и осветление. Освен това, знаци за ограничение на скоростта няма. По думите на хората, опесъчаването е било извършено, като "след дъжд - качулка", снощи в 21:30 ч.

Шофьор на автобус, движещ се от Братаница до Звъничево, е един от първите свидетели на тежката катастрофа. Пред НОВА ТВ той разказа, че едната от колите, участници в инцидента, го е изпреварила малко преди надлеза, преминавайки с по-висока за метеорологичните условия скорост. Там, на леда, возилото е поднесло, след което един в друг са започнали да се блъскат автомобилите.

По казуса, директорът на Областно пътно управление (ОПУ)-Пазарджик - Мая Шимбова посочи, че проверките за инцидента все още продължават и независимо дали има знак, или не, съгласно Закона за движение по пътищата, разрешената максимална скорост в населено място е 50 км/час, при благоприятни климатични условия.

Тя изрази разнопосочност в отговорите си. Първоначално заяви, че не е валял дъжд, т.е. съоръжението и настилките са били сухи, заради което не е имало нужда да се опесъчава. Но гъстата мъгла е образувала кондензирана водна пара, което би могло да допринесе за заледяване. "Фирмата е опесъчавала, но не може всички съоръжения да бъдат обработени едновременно.", каза Шимбова. Минути след това, тя заяви, че е било планирано надлезът да бъде опесъчен, но на малко по-късен етап.

"Ако се докаже, че фирмата изпълнител не си е свършила работата, то тя ще бъде санкционирана, съгласно договора, за непочистен участък и закъснение на изпълнение на дейностите.", каза в заключение Шимбова, като не успя да посочи точният размер на глобите, които биха могли да бъдат наложени.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес