Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефката на съюза на съдиите: Изборът на Сарафов продължава скандала в прокуратурата

19 юни 2023, 07:58 часа • 2773 прочитания

Изборът на Борислав Сарафов за и. д. главен прокурор продължава скандала в прокуратурата. Бързият му избор, без дебати, потвърждава и репликата от изтеклия запис на разговор между него и Иван Гешев "Ето, прегрупираме се". Това мнение изрази председателката на Съюза на съдиите Татяна Жилова в ефира на Нова телевизия.

В официално становище организацията призова ВСС да определи нов изпълняващ функциите на главен прокурор. Съдиите определят избора на Борислав Сарафов като "поредно срамно решение, което тежко уврежда авторитета на съдебната власт".

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев заяви, че обществото е имало други очаквания. „Неясни са причините защо изборът на Сарафов стана толкова бързо“, каза той.

Попитани политическо назначение ли е това, Дерменджиев отговори, че това е трудно да се каже. „За разлика от избора на Гешев, сега ние не сме се събирали да обсъдим това назначение. Но остава един привкус, че това е направено много бързо“, заяви той.

Жилова каза, че има съмнение за моралния авторитет на Сарафов – срещу него има две искания за разследвания. „Той беше и част от екипа на Гешев“, добави тя.

Относно снимката на Сарафов с Петьо Еврото и обяснението му, че Гешев го е пратил, за да бъде сниман, Жилова отговори, че това е част от личния му живот и не може да коментира, но е хвърлила петно върху него.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес