Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Шалом": Българският народ и Църквата спасяват евреите, а не държавата и правителството

27 януари 2023, 10:38 часа • 1675 прочитания

"Ние сме благодарни лично на българския народ и българската църква, които спасяват евреите в България, както и на Димитър Пешев лично. Но българската държава приема антисемитското законодателство и едепортира над 10 хиляди евреи и това не трябва да се крие."

Това обяви Ели Анави, заместник-председател на организацията на евреите „Шалом“, по повод Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста. Пред Euronews той подчерта, че тази идеология е чужда на българския национален дух и българите не приемат антисемитизма.

"Аз съм от Пловдив, на вратата е поставен етикет „еврейско жилище“. Моите родители се женят на 2 юни 1944 г., опасявайки се, че ще бъдат депортирани. Баща ми е в лагерите, даже на сватбената му снимка е със звезди", казва Анави и обяснява значението на думата „холокост“ - изгаряне, унищожаване чрез изгаряне.

"Езикът на омразата лесно преминава във физическо насилие, трябва да се внимава", предупреди зам.-предедателят на „Шалом“ и призова да не се подаваме на провокации.

"Трябва да застанем до жертвите и срещу насилниците, предупреди той и посочи, че депортирането на нашите сънародници продължава да трови отношенията между нашите страни", каза още Анави.

Припомняме, че днешния 27 януари е обявен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста с резолюция 60/7 на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 г. Датата е подбрана, тъй като на този ден през 1945 г. са освободени концлагеристите от лагера в Освиенцим (Аушвиц) в Полша.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес