Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СГС оттегли питане до Люксембург за закриването на спецсъда

09 декември 2022, 07:20 часа • 2510 прочитания

Съдът на Европейския съд (СЕС) прекрати делото, което образува през лятото по серия от въпроси, свързани със закриването на специализираните съдилища и прокуратури. То беше по преюдициално запитване на съдията от Специализирания наказателен съд (СНС) Пенка Велинова, която сега е в Административен съд София-град. Сега обаче е разпределено на съдия от Софийския градски съд и той е оттеглил питането до съда в Люксембург, пише сайтът lex.bg.

Делото, по което беше отправено преюдициалното запитване в началото на юни, е това срещу Михаил Михайлов от Стара Загора, който през 2018 г. пред Съдебната палата в София запали българското знаме, а после уринира върху него. Всичко това беше заснето и видеозаписът беше разпространен от него в социалните мрежи. Така той беше обвинен за опетняване на националния флаг и за хулиганство.

Делото има дълга история в съдебна фаза. СНС първо осъжда Михайлов на две години затвор. Апелативният спецсъд обаче отменя присъдата и връща делото на първата инстанция, защото е гледано от съдия и двама заседатели, вместо от едноличен състав. При второто разглеждане СНС постановява условна присъда – една година и десет месеца лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок. Втората инстанция изменя присъдата, но наказанието остава същото. Върховният касационен съд обаче отменя решението, защото приема, че въз основа на приетата по делото съдебно-психиатрична експертиза не може да се изясни дали Михайлов е вменяем. Така делото отново отива в СНС, а той пък го връща на прокуратурата. Назначена е нова експертиза, която заключава, че Михайлов е вменяем. Подсъдимият обаче иска отвод на съда, тъй като е предявил иск срещу СНС за 500 000 лв. за незаконно задържане.

В тази ситуация Пенка Велинова сезира съда в Люксембург. Тя постави пет въпроса и част от тях са свързани с конкретната ситуация с делото на Михаил Михайлов – дали наказателният съд е независим и безпристрастен, ако е ответник по иск за обезщетение на подсъдим по делото, който е основан на твърдения за допуснато нарушение в дейността на същия съд. Останалите въпросите обаче бяха свързани със закриването на специализираното правосъдие – за това независими ли са магистратите в СНС, в периода след приемането на закона за закриването му до фактическото прекратяване на дейността му, както и въобще допуска ли правото на ЕС да се закриват органи на съдебната власт по начина, по който това се случи със специализираните съд и прокуратура.

Спецсъдът престана да съществува от 28 юли 2022 г. Делата му бяха поети от Софийския градски съд и това срещу Михаил Михайлов е разпределено на съдия Тони Гетов. Сега съдия Гетов е отменил определението за сезирането на СЕС и е оттеглил отправеното от СНС преюдициално запитване.

За първите два въпроса, свързани със заведеното от подсъдимия дело за вреди срещу спецсъдилищата и прокуратурата, той приема, че са загубили актуалност. Причината за това – граждански иск не е насочен към СГС и той не е страна по делото и следователно няма основание за тълкуване на безпристрастността и независимостта на съдиите в градския съд.

Що се отнася до трите въпроса, свързани със закриването на спецсъда, съдия Тони Гетов приема, че те са решени законодателно и по никакъв начин не се отнасят до предмета на делото срещу Михайлов.

ОЩЕ: Пленумът на ВАС: Закриването на спецсъдилищата не противоречи на Конституцията

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес