Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СФСМВР иска по-високи заплати за всички в МВР, но може повишението да е различно

20 юни 2017, 08:30 часа • 6686 прочитания

Настояването ни не е само за увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите. Става въпрос и за колеги от логистиката, които вземат почти минимална стартова заплата – само с 40-50 лева повече. Това са операторки, чистачки – полезни за нас хора, без които МВР не може да съществува, заяви зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов. Според него реалистично заплатите могат да се вдигнат 15-20%, но полицейските синдикати допускат диференциация на увеличението т.е. различно увеличение за различните служители в МВР.

По думите на Кузманов стартовата заплата е не повече от 660 лева, а на десетата година може би ще достигне 800 лева. Много опасно минималната заплата доближава стартовата в МВР и това се отразява на качеството на кадрите, подчерта зам.-председателят на СФСМВР.

Очаквайте нещо като случилото се през 2015 година, предупреди Кузманов относно мащаба на готвения протест. Припомняме, че тогава служителите на МВР протестираха масово заради намеренията за реформа с орязване на обезщетения при пенсиониране, включително и за стаж, както и намаляване на годишния отпуск - по идея на тогавашния (бел. ред. - и сегашен) финансов министър Владислав Горанов. Имаме нисък праг на търпимост заради провокации на политическото ръководство на МВР, каза още Кузманов пред Нова телевизия.

По думите на зам.-председателя на СФСМВР има изключително непоследователна позиция на МВР относно казуса със заплатите. Не е наш проблем, но вътрешната комуникация в МВР се пропука, добави той, като обяви, че полицейските синдикати са пратили писмо до вътрешния министър Валентин Радев още на 12 юни. Нормално е г-н Радев да говори с финансовия министър Владислав Горанов, но не е нормално да имаме една 40 минутна среща с г-н Радев и после 50 дни да нямаме никакъв отговор, счита Кузманов. По времето, когато беше най-големият бежански натиск, имаше удръжки от възнагражденията на колеги, положили извънреден труд. Осъдили сме за милиони МВР, посочи Кузманов.

Относно важността на финансирането на образованието например, зам.-председателят на СФСМВР обяви, че полицаите искат там също да има повече пари, защото качественото образование създава и качествени кадри за МВР.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес