Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сформира се Национален комитет за 1000 г. от смъртта на цар Самуил

22 ноември 2013, 15:57 часа • 29500 прочитания

Във връзка с предстоящата 1000-годишнина от смъртта на цар Самуил, българската държава ще създаде един Национален комитет по отбелязването на годишнината от кончината на цар Самуил, който ще бъде оглавяван лично от министър-председателя Пламен Орешарски, предаде БГНЕС.

Това заяви министърът на културата д-р Петър Стоянович, който заедно с министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова направиха специално изявление по повод предстоящите през 2014 г. събития за отбелязване на 1000 години от смъртта на Цар Самуил Български.

В този Национален комитет има двама зам.-председатели – председателят на БАН академик Стефан Воденичаров и моя милост - като министър на културата. Освен това, тъй като дейностите по повод годишнината ще имат доста широк обхват, ще бъдат поканени и министрите на образованието и науката, на външните работи и на отбраната. Очакваме все още Негово Светейшество Българският Патриарх дали ще се съгласи да бъде почетен член на този Национален Комитет, или ще изпрати свой представител - член на Светия Синод на БПЦ. И тъй като това са национални отбелязвания на годишнината, очакваме и от държавния глава да определи свой представител в този Национален комитет. А тъй като и научната и оборотната подготовка на този форум е доста сложна, ще имаме и един Оперативен организационен комитет, който ще се оглавява от видния български медиевист акад. Васил Гюзелев, със заместник-председател доц. Людмил Вагалински - директор на Националния археологически институт с музей при БАН. В този организационен комитет ще влязат и изтъкнати представители на университетската общност, експерти, директори на музеи, както, разбира се, и представители на местната власт, тъй като част от проявите ще бъдат на територията на област Благоевград, съобщи Петър Стоянович.

Годишнината е и един добър повод за припомняне на ролята на Охридската архиепископия като последен духовен център на българската нация през време на османското владичество – а това може да стане със специална изложба в рамките на отбелязването на годишнината, посочи още Стоянович. Предвиждат се също и концерт от българска средновековна музика, международна научна конференция, посещение и на базиликата " Свети Ахил", където е гробът на цар Самуил. Специална изложба в Националния археологически музей в София с експонати от епохата, съхранявани в музеите ни, ще бъде един от акцентите в отбелязването на годишнината от кончината на бележития български владетел.

"Министерството на образованието и науката ще организира специален час на класния в училищата ни, посветен на 1000 години от смъртта на цар Самуил", съобщи министър Анелия Клисарова. Ще бъде изработен и плакат, който ще посрещне децата във всички училища в страната още в първия учебен ден през 2014 г. - за да видят под какъв знак ще мине годината. На 3 март 2014 г. първокласниците ще получат и книжка "Защо се гордея, че съм българин", в която една страница ще е посветена на цар Самуил", посочи Клисарова.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес