Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сезират прокуратурата и евроинституциите за нарушения при бутилираните води

03 ноември 2016, 12:51 часа • 1879 прочитания

Прокуратурата и европейските институции ще бъдат сезирани от Федерацията на потребителите за нарушенията при производството и продажбана на бутилирани води, стана ясно на пресконференция днес.

Според организацията здравното министерство прикрива нарушенията на компаниите в сектора. Основното обвинение е, че се допуска слагането на подвеждащи етикети – на латиница вместо на български. С едно и същи търговско наименование са наименуват минерални и изворни води. В основното зрително поле липсва информацията за съдържанието – изписано е с дребни букви, които може да бъдат прочетени само с лупа.

През последните десетина години в сектора цари хаос, компаниите нарушават закона и са прикривани от представители на здравното министерство, твърдят от федерацията, пише Труд.

Оспорените предложения на федерацията, пратени до ведомството, са били отхвърлени заради реакцията на ПК „Екогласност“.

Някои РЗИ работят в полза на определени компани, подчертават от федерацията на потребителите. Започваме мащабна проверка на водите, в началото на идната седмица ще е оформен сигналът до прокуратурата, поясняват от там.

В 16 областни центъра ще се купуват бутилки от представители на федерацията ще се правят проби на място, както и в акредитирана лаборатория. Ще се гледа преди всичко за флуор. Ще влезем във връзка и с Комисията за защита на потребителите.

Около 400 милиона литра бутилирана вода се предлагат на пазара годишно.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес