Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северната тангента на София: Една трета от асфалта липсва

28 февруари 2023, 15:34 часа • 5297 прочитания

Една трета от заложения по проект асфалт за Северната скоростна тангента на София липсва. Това установи служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков, който днес направи проверка на трасето.

Пред него бяха взети две проби от настилката, които трябва тепърва да се анализират. Но Шишков на място направи констатация, че асфалтът трябва да е с дебелина 20 сантиметра, а там бил 14 см. „Липсва част от настилката“, заяви той.

Анализите ще се правят от Научноизследователския строителен институт и от Института за пътища и мостове към Агенция "Пътна инфраструктура". Очаква се резултати да има до две седмици. Проба ще се вземе и от едно от мостовите съоръжения,  за да се изследва достатъчно здрава и надеждна ли е стоманената му конструкция.

Според министъра мостът все още е в гаранция, но тя е изтекла за шосето и така държавата трябва да финансира ремонта.

Северната тангента беше финансирана по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 по време на правителството на Бойко Борисов, като строителството на 17-те км струваше 220 млн. лв.

Проверката на Шишков идва дни след инспекция на МРРБ и МВР по магистрала „Хемус“. Там стана ясно, че в участъка от София до Яна има вложен по-малко асфалт от необходимото и шлака в земната основа. При изискване за 28 см асфалт, взетите през декември 2022 г. проби са показали наличие между 28 и 21 см.

ОЩЕ: Иван Шишков: Много от пътищата в страната пропадат, сезирали сме Европейската прокуратура

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес