Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сериозни нарушения в органа за СРС-тата, членове отсъствали от работа стотици дни

12 декември 2018, 07:30 часа • 2957 прочитания

Изборът на нов състав на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) ще премине в сянката на съмнения за тежки нарушения. Депутатите ще изберат петима души, които в следващите години трябва да контролират подслушването и следенето да се извършва законно. Информацията за досегашните практики в бюрото обаче предвещава много неприятен за гражданите сценарий.

За петте вакантни места има шестима кандидати. Сред тях са сегашните членове на бюрото – Огнян Стоичков, Илия Ганев и Огнян Атанасов, както и председателят му Бойко Рашков (на снимката). Той е и единственият, който преди няколко месеца открито заяви, че при подслушването и следенето се вършат нарушения. Тогава срещу Рашков се обявиха и прокуратурата, и МВР, и ДАНС, пише в. "Сега".

Справка, предоставена на депутатите и огласена от "Медиапул", огласи фрапантни нарушения на членове на бюрото - те често са отсъствали от работа - общо 800 дни през последните пет години, тоест почти половината от мандата. Освен това са отказвали да извършват проверки, каквото е основното им задължение. Един от номинираните членове е отсъствал от работа 373 дни. Едновременно с това настоявал да има шофьор и секретарка, както и да не му се възлагат проверки, тъй като нямал юридическо образование. „Заслужава да се отбележи следният куриозен случай: при проверка в една от окръжните прокуратури г-н Г. е изпратил подпомагащия го експерт да я извърши сам, а той е останал в служебния автомобил, като е мотивирал отказа си да ръководи проверката с това, че е облечен с анцуг, с който му било по-удобно да пътува“, пише в справката.

Членовете на бюрото дори са излъгали гражданин, че не е бил незаконно подслушван, а той е бил. Лъжливото съобщение е гласувано тази година, съобщи „Капитал“, който цитира адвокат Емилия Недева. Истината е излязла наяве в мотивите към присъдата на Хасковския окръжен съд. В тях пише точно обратното – че СРС-тата са събрани незаконно, тъй като са разрешени не от компетентния съд в Хасково, а от Софийски градски съд. Подсъдимият, който е шофьор на камион, е бил подслушван след опит да пренесе наркотици през ГКПП Капитан Андреево. Освен това следенето е поискано от ДАНС, при условие че вече е имало образувано прокурорско разследване, т.е. компетентен да го поиска е прокурорът.

Въпреки тези нарушения тримата членове на бюрото са гласували да се отговори, че незаконни действия няма. Против е бил само Рашков, който обаче подписал неверния отговор. Пред „Капитал“ той заявява, че не е можел да се противопостави. „Бюрото е колективен орган и аз като председател съм длъжен да подпиша такова уведомително писмо, т.е. аз съм заложил и името си – подписал съм се под това уведомление, което не отговаря на моята воля. Те обаче не носят никаква отговорност“, обясни той и пред "Сега" и прехвърли отговорността на депутатите, които не са предвидили санкции при заблуждаване на незаконно подслушваните.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес