Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сенатът в Италия подкрепи правителството на Енрико Лета

30 април 2013, 16:14 часа • 4930 прочитания

Правителството на новия министър-председател на Италия Енрико Лета получи вот на доверия в горната камара на италианския парламент (Сенат). Кабинетът беше подкрепен от 233 сенатори, 59 гласуваха "против", а 18 се въздържаха, предаде БГНЕС.

Вчера премиерът, който състави кабинет от 21 министри, сред които има както представители на десницата, така и на левицата, получи доверие в долната камара. В Сената Лета повтори програмната си реч, в която засегна всички болезнени въпроси на съвременна Италия и определи приоритетните направления на работа на правителството.

Някои от точките вече предизвикаха разногласия. Лета обеща да прекрати събирането на данък недвижимост, но не гарантира неговото пълно отменяне. Лидерът на десницата Силвио Берлускони заяви, че ако този данък не бъде отменен, то неговите привърженици няма да подкрепят кабинета, въпреки че един от неговите най-близки съратници Анджелино Алфано е вицепремиер.

Самият Лета определи срок от 18 месеца за решаването на "най-важните въпроси", стоящи пред неговото правителство. По-късно днес той ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. В четвъртък ще посети Париж, а след това Брюксел, където ще разговаря с лидерите на ЕС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес