Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЕМ отложи откриването на нов конкурс за шеф на БНТ заради жалба на един от кандидатите

07 юли 2022, 14:25 часа • 3799 прочитания

Съветът за електронни медии (СЕМ) отложи решението си за откриване на нова процедура за избор на генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Причината, според СЕМ, е, че късно снощи при медийния регулатор е пристигнала жалба на един от кандидатите в отминалата вече надпревара – юрисконсултът Ирина Величкова.

Actualno.com говори с г-жа Величкова. Тя посочи, че жалбата е входирана вчера (6 юли), в 15:30 часа, а не както твърдят от СЕМ.

Тя обжалва прекратяването на процедурата от 29 юни, която приключи без избор на нито един от осемте кандидати за директор на БНТ. "Никой от участниците не получи уведомление, че процедурата е прекратена съгласно закона", подчерта Величкова пред Actualno.com. Липсват мотиви за прекратяването на процедурата, добави тя. Нямаше мнозинство за никого от участниците и така настоящият генерален директор Емил Кошлуков продължи да управлява телевизията до обявяване на нова процедура.

На конкурса се явиха Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Венелин Петков, Красимир Ангелов, Светлана Божилова и самият Емил Кошлуков.

Планът на СЕМ беше на днешното си заседание да открие нова процедура по избор на директор. Председателят Соня Момчилова обяви преди дни, че регулаторът няма да се бави, но сега жалбата представлява пречка за СЕМ.

Жалбата на Ирина Величкова е била срещу прекратяването на конкурса без излъчване на победител, обясни председателят Момчилова. Според нея това поставя юридически казус пред съвета, който не е наясно как ще се отрази подобен административно-правен акт и дали не би опорочил обявяването на нов конкурс. Заради късния час вчера от СЕМ не са имали време да се консултират с юристи.

"Това е причината да отложим днес подобно обсъждане на конкретни параметри и дати за следващо заседание", каза Момчилова и допълни, че членовете на съвета са били готови със своите предложения, като желанието на всички е било новият конкурс да се открие в най-кратки срокове.

Коя е Ирина Величкова - припомнете си тук.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес