Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЕМ обсъжда какви да са санкциите за bTV заради скъсаната снимка на президента

09 юни 2016, 12:33 часа • 801 прочитания

"Недопустимо е критиката да се превръща в гавра." С тези думи председателят на СЕМ Мария Стоянова коментира късането на снимка на президента Росен Плевнелиев в ефир от сценарист на Слави Трифонов.

Вчера имаше среща между регулатора и ръководството на bTV, в която са коментирали именно възникналия тв казус.

"СЕМ се е самосезирал и вече се работи административно по въпроса. Освен това решихме да разговаряме в работен порядък и с ръководството на bTV. Случаят, от регулаторна гледна точка, е сложен, но и важен. Обществото има право да очаква и изисква адекватно действие от нас по него", коментира Стоянова и добави, че СЕМ подкрепя и смята всяка критика - остра или крайна - в съдържанието на медиите за изключително важна, но "когато критиката се превърне в гавра, това вече е недопустимо".

Юридическият екип на СЕМ обсъжда евентуално възможни санкции за телевизията.

Председателят на Съвета за електронни медии увери, че в момента се работи върху нови правила за избор на директор на БНТ. Основен проблем пред Стоянова и нейните колеги е непрозрачната процедура за избор на ръководство на обществената медия. Това ще се промени, категорична бе тя, предаде OFFNews.

"След като миналата седмица промениха закона, все пак запазих правото последната дума да е наша и видях възможност за промяна в процедурата за избор. Имаме шанс да оставим едно добро наследство и да поставим стабилна основа", каза Стоянова.

Мандатът на директора на БНТ Вяра Анкова приключва на 1 август, като процедура по избирането на нов трябваше да започне този месец. Миналата седмица парламентът гласува директорите на БНТ и БНР да остават на постовете си до избирането на техни наследници. Именно тук е шансът, който Стоянова е видяла за промяна.

"Винаги гледам позитивното. Имаше спекулации относно гласуването в парламента, но ще превърнем тази промяна в шанс за създаването на прозрачна и лесна процедура за нов директор на БНТ", каза тя. СЕМ ще търси обществено признат кандидат за директор на БНТ - човек, който се ползва с доверие сред хората. Ще бъдат взети и най-добрите примери от европейските партньори.

"Въпросите пред нас са: важно ли е директорът на БНТ да не е бил обвързван с комунистическия режим; образователният ценз - достатъчно ли е висшето образование, в момента няма точна дефиниция; трябва ли концепцията за развитието на обществената телевизия да бъде представена в 10 печатни страници в XXI век. Всички те ще бъдат разисквани и когато получат отговор, ще имаме ясна и прозрачна процедура за избор", сподели Стоянова.

Основното предизвикателство пред СЕМ е да бъде променена процедурата по гласуване за избор на директор на БНТ или БНР.

"Процедурата трябва да е направена така, че да предвижда всякакви възможни опасности и пречки относно избора. Мога да ви дам пример с разпределението на гласовете, така че да не може да се направи избор. Или събирането на кворум, когато някой го няма. Всички тези проблеми не са разписани в процедурата, а искаме да предвидим всичко, за да направим правилната сметка за лесната и прозрачната процедура по избор", коментира председателят на СЕМ.

Същите промени ще очакват и БНР. Първите стъпки ще бъдат направени в БНТ, но следващият избор на ръководство в радиото ще е направен по новите правила.

След встъпването в длъжност на новия директор на БНР Александър Велев, избран на 17 май, започнаха и проблеми около радиото - същата седмица беше уволнена водещата на предаването "Неделя 150" Лили Маринкова, а ръководството обоснова решението си с навършване на възраст за пенсиониране. То обаче породи съмнения за налагане на цензура.

"Освобождаването на Лили Маринкова е част от правомощията на ръководството на БНР. В Управителния съвет има вменяеми, възрастни хора, които отговарят за решенията си. Не бих си позволила да се намесвам в тяхната дейност. Лесно е да заклеймяваме, но факт е, че имаме нов директор и трябва да му позволим да работи", заяви Стоянова.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес