Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЕМ не посмя да даде лиценз за частно радио с новини на турски език

16 февруари 2016, 07:30 часа • 3637 прочитания

СЕМ отказа да издаде лиценз на частна компания за излъчване на радио, в което се предвиждаше да има излъчване на новини на турски език.

Желаещата да вземе лиценз фирма "Т радио" е собственост на сдружение "Федерация Справедливост България" с председател Сезгин Мюмюн. При старта на конкурса през 2014 година Мюмюн обяви, че радиото ще има образователна насоченост, но и ще се излъчват и новини на турски език. Той настоя СЕМ да открие конкурси в 53 населени места на страната, основно в Лудогорието и Родопите. При създаването на федерацията през 2007 г. Сезгин Мюмюн не скри, че се бори за повече права на българските турци, за това турският език да стане задължителен за изучаване във всички държавни и общински училища, посещавани от ученици, за които той е майчин, а също и възродителният процес да бъде обявен за геноцид, информира в. "Сега".

Първоначално сдружението е отстранено от конкурса на СЕМ заради пропуски в конкурсните книжа. По същата причина е отпаднал и друг участник в конкурса - "Атака". По-късно обаче Върховният административен съд връща "Т радио" в надпреварата. В крайна сметка СЕМ решава, че концепцията на радио "Веселина" е по-добра от тази на "Т радио" съгласно заложените критерии за избор на ново радио в Шумен.

Напрежение има и около старта на новата телевизия HMTV. От Съюза на българските журналисти съобщиха, че според регистрацията на медията зрителите ще имат възможност да избират дали да гледат съдържанието й на български или на руски език. Централният офис на HMTV е във Варна, а представител на дружеството е Александър Каминин. Шефът на СЕМ Георги Лозанов поясни, че става дума за филмов канал с регистрация за излъчване само на български. Но тъй като оригиналното съдържание на част от лентите по HMTV ще идва от руски, те ще бъдат преведени.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес