Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЕМ допусна всички кандидати за директор на БНТ, Сашо Диков "доказа" стажа си

15 юни 2022, 11:56 часа • 2137 прочитания

Съветът за електронни медии (СЕМ) допусна до финалния етап всички осем кандидати, включили се в конкурса за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Решението на регулатора бе взето на редовното заседание в сряда.

На 2 юни СЕМ даде 7-дневен срок на Сашо Диков да представи доказателство, че има изискуемия по закон поне петгодишен трудов стаж в телевизия, за да участва в конкурса. Странният парадокс с известния ТВ-водещ се появи, след като той не бе представил трудовата си книжка в комплекта документи, с които кандидатства. Сега обаче е дал копие от книжката си.

Непълна документация бе регистрирана и при преподавателя във Факултета по журналистика на Софийския иниверситет Светлана Божилова. Тя не беше представила кратка автобиография и резюме на концепцията, с която кандидатства, но също е попълнила липсващите компоненти.

Освен Диков и Божилова, останалите кандидати за поста са действащият директор на БНТ Емил Кошлуков, бившият директор на новините в bTV Венелин Петков, членът на УС на БНТ Василена Матакиева, дългогодишният спортен водещ в телевизията Сашо Йовков, шефът на Радио Кърджали на БНР Красимир Ангелов и бившият юрисконсулт на БНТ Ирина Величкова.

Събеседването с одобрените кандидати е на 27 и 28 юни, когато те ще представят концепциите си за управление, а изборът трябва да бъде направен на следващия ден. За нов генерален директор на телевизия ще се счита кандидатът, който получи 3 от 5-те гласа на членовете на СЕМ. Ако никой не успее, конкурсът трябва да бъде прекратен.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес