Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ виновни за смъртта на Чавес, Куба с 3-дневен траур

06 март 2013, 10:12 часа • 5222 прочитания

Веднага след новината за смъртта на Уго Чавес армията и полицията започнаха да заемат стратегически места, за да гарантират реда в столицата Каракас. Погребението е в петък, предаде Стандарт нюз.

В дълга реч вицепрезидентът Николас Мадуро обвини САЩ за състоянието на Чавес преди кончината му и съобщи, че Венецуела експулсира военновъздушния аташе на САЩ, обвинен, че е "заговорничил във венецуелските въоръжени сили".

От Вашингтон отхвърлиха обвиненията на Венецуела и съобщиха, че от Каракас е изгонен още един сътрудник на военния аташе. Минути след оповестяването на кочината на Чавес венецуелските знамена бяха наполовина свалени в Каракас. Хиляди негови поддръжници се стекоха по улиците.

Телевизионен оператор беше ранен от тълпата, заподозрян, че работи за опозиционна медия. Нападната беше и линейката, в която се возеше.

Уго Чавес вървеше до бащата на кубинската революция Фидел Кастро "като истински син", заяви във вторник кубинското правителство. На "Острова на свободата" обявиха тридневен траур заради смъртта на венецуелския президент.

В изявление, прочетено в новините, кубинското правителство изрази своите "искрени съболезнования" за смъртта на Чавес към Венецуела и обяви три дни национален траур от сряда до петък в чест на основния политически и икономически съюзник на кубинското комунистическо управление.
Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес