Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ признаха: Свалянето на Кадафи укрепи тероризма

19 декември 2012, 12:06 часа • 12782 прочитания

След свалянето на либийския лидер Муамар Кадафи екстремистките групи в страната действат фактически безнаказано, ситуацията значително се е влошила. Това призна координаторът на Държавния департамент на САЩ по въпросите на борбата с тероризма Даниел Бенджамин.

“В Либия революцията създаде предпоставки и по-големи възможности за дейността на екстремистките групи. В това се убедихме след 11 септември, когато загинаха посланик Стивънс и трима други служители (на Държавния департамент). Отслабването на институциите, гарантиращи опазването на обществения ред, създаде условия за ръст на тероризма. Ситуацията в Либия е такава, че терористите могат да използват всичките трудности на преходния период за своята дейност”, каза Бенджамин, цитиран от американски медии.

Заедно с това, като “друг подобен пример” той посочи Сирия, където опозицията вече над година и половина се бори с правителството с подкрепата на Запада, предаде БЛИЦ.

По думите на представителя на Държавния департамент на САЩ, членове на иракски клетки на “Ал Кайда” се опитват да се установят дълготрайно в Сирия. Заедно с това, Бенджамин призна, че терористите се сражават на страната на опозицията.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес