Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ искат ново ливанско правителство

24 октомври 2012, 11:02 часа • 4012 прочитания

САЩ заявиха днес, че подкрепят усилията за формиране на нова управляваща коалиция в Ливан, предава АФП. Изявлението дойде след смъртоносния бомбен взрив от миналата седмица в столицата Бейрут, който подхлъзна страната в политическа криза.

„Ние подкрепяме усилията на президента Мишел Сулейман и други отговорни лидери в Ливан да изградят ефективно правителство и да предприемат следващите необходими стъпки след терористичната атака от 19 октомври”, заяви говорителят на Държавния департамент Виктория Нуланд.

При експлозията на колата-бомба в Бейрут загина ръководителят на разузнаването ген. Уисам ал Хасан.

Ливанският министър-председател Наджиб Микати се притисна здраво към властта вчера, след като решението да не отнася разследването на убийството на ръководителя на разузнаването към международния съд разгневи опозицията и задълбочи политическата криза, коментира британският в. „Индипендънт”.

Политиците от опозиционните редици поставиха под въпрос способността на институциите на страната да останат безпристрастни. Правителството, в което доминира сирийският съюзник „Хизбулла”, заяви от своя страна, че ще отнесе разследването за бомбената експлозия, при която загина Уисам ал Хасан, по-скоро до съдебния съвет на страната, отколкото до намиращия се в Холандия трибунал, който разследва убийството на бившия премиер Рафик Харири през 2005 г. По време на това разследване четирима членове на „Хизбулла” бяха обвинени от съда на ООН.

„Ние изпитваме сериозни опасения във връзка с разследването. Оказва се натиск върху правосъдието”, коментират от опозицията.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес