Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: България има централно място в балканския наркомаршрут

20 март 2015, 10:09 часа • 10493 прочитания

България е разположена стратегически на балканския път на незаконни наркотици и други контрабандни стоки от Югозападна Азия към Западна Европа. Международните организации за трафик на наркотици продължават да пренасят кокаин, хероин и синтетични наркотици през България към страните потребители от Западна Европа.

Това се казва в ежегодния доклад за международния контрол на трафика на наркотици на американския Държавен департамент, предаде БГНЕС.

През 2014 г. организациите за трафик на наркотици с връзки с Африка и Близкия изток продължават да бъдат партньори с български мрежи на организираната престъпност за транспортиране на кокаин и хероин в Европа от Южна Америка. Местното производство на незаконни наркотици продължава да бъде ограничено предимно до отглеждането на канабис, който е главно за местна консумация, както и на синтетични наркотици, като например амфетамини, които се произвеждат в малки лаборатории и са предназначени отново за местни продажби и лична употреба.

Институционалното преструктуриране доведе до няколко месечна неактивност и забавяне на разследванията. Разделянето на Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) остава неясно в 2014 г., което допълнително фрагментира усилията на правоохранителните органи за борба с наркотици. Агенция "Митници" в рамките на Министерството на финансите има власт да разследва трафика на наркотици през българските граници.

Вътрешното преструктуриране в рамките на Агенцията и превръщането в приоритет на контрабандата на цигари доведе до значително по-малко случаи на конфискация на наркотици в последните години. През 2014 г. успешни междуведомствени операции доведоха до залавянето на няколко стотици килограми наркотици, включително количества хероин, седем пъти по-високи от конфискуваните през 2013 г. Властите също продължиха да задържат нови психоактивни вещества, включително популярните синтетични канабиноиди.

В докладът се посочва още, че в България няма значителни изследвания в областта на наркоманията от 2009 г. насам, когато властите изчислиха, че в страната има около 30 000 души, редовно употребяващи наркотици. Марихуаната е най-широко използваният наркотик, следван от синтетичните наркотици и хероина. Според статистиката на правителството броят на редовно употребяващите наркотици в България не се е увеличил през последните години, докато броят на употребяващите комбинирани наркотици (два или повече психоактивни наркотика) е нараснал. Този вид наркотици са предизвикателство за традиционните методи на лечение на наркоманията, се посочва още в доклада.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес