Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Самотният бор в берковския Балкан

01 октомври 2014, 13:12 часа • 30606 прочитания

Самотният бор в берковския Балкан е един от кандидатите за най-обичано българско дърво в петото издание на конкурса за "Дърво с корен 2014", организиран от фондация "ЕкоОбщност".

Ето какво разказва легендата:

Живял по тези места левент овчар. Той припкал пъргаво след стадото си, балканският вятър развявал гарвановия перчем около ваклото му лице. Момите и жените се молели Богу да им го пази, че неговата свирня вливала в душите им животворен балсам.

Обичал Богдан лична мома Радойка. Сравнявали красотата й с цветята, от звездите по-ясно греела и като слънцето светела! Като тръгнела със стомните за вода, младите въздишали по нея, а старите скланяли глави пред красотата и скромността й.

Тези години били черни за българите. Тежък живот живеели нашенци под игото на турците. Плащали и за земята си и за въздуха дори. В Берковица вилнеел зъл и омразен бей. Той отвлякъл в харема си красивата Радойка. Минали години, но нито разкошният живот, който й предложил беят, нито слугите, грижещи се за нея, могли да я накарат да си смени вярата. Тежката мъка по род и любим поболяла красивата българка. Беят обявил, че търси лекари, баячки, знахари от цялата страна, за да й помогнат. Обявил и огромна награда за успешно лечение.

Младият Богдан бил внук на билкова лечителка, която му била казала лек за всички болести. Отива той при бея и му заявява, че може да излекува жена му, но условието било да види очите на болната.

– Добре, щом трябва. – рекъл беят.

Лекувал я овчарят два дни. На третия тя станала все едно не е боледувала с месеци - здрава и весела.

– Казвай, овчарю, какво искаш - злато монети, злато накити, златни украшения, скъпоценни камъни, коприна, сърма?

– Нищо не искам. Само си ми дай Радойка!

 Беят се разгневил, но се сдържал, па продумал:

 – Ела утре и си я вземи!

На другия ден Богдан отива да я прибере. Турците му я дават мъртва. Той грабнал мъртвото тяло и се заизкачвал по Балкана – горе на най-високата бикова ливада. Още на идната пролет там се появил младият самотен бор.

 Снимка: Иво Еленков

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес