Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Самолет падна край Лесново, пилотът е загинал

08 март 2023, 14:44 часа • 15291 прочитания

Самолет е паднал край летището в село Лесново, община Елин Пелин, тази сряда, а пилотът е загинал на място. Сигналът за инцидента е бил подаден в 13:33 ч. на 8 март, съобщиха от МВР, цитирани от bTV и Нова ТВ.

По първоначални данни - самолетът се е разбил малко след излитане, около 13:30 ч. Причината за инцидента се изяснява. Огледи на място ще трябва да докажат дали става въпрос за техническа неизправност, човешка грешка или друго.

В 13:43 ч. - десет минути след сигнала - медици от Елин Пелин са пристигнали на мястото на катастрофата, за да окажат първа помощ. При инцидента няма други пострадали, няма и засегната жилищна инфраструктура.

"Хора се обадиха, че през селото са минали пожарна, линейка и полицейски автомобил. Питаха ме какво става", каза пред телевизията кметът на Лесново Цвятко Цветков.

Стана ясно също така, че пилотът е Георги Влайков, на 33 г. Той е собственик на летателното средство и по първоначална информация е имал всички необходими документи за полета. Имал е голям опит във въздуха, тъй като е инструктор с дългогодишен стаж.

Самолетът е модел „Екстра 200” с немска регистрация, според Нова ТВ. Той е едноместен и се използва за акробатични фигури от висшия пилотаж във въздуха, уточниха от МВР.

Подобен инцидент на Летище Лесново стана и на 21 май 2015 г. - с ултралек самолет SG Aviation Rally 105UL (LZ-GVG). Пилотът на борда също загина. Машината бе управлявана от 47-годишен мъж, излетял от Лесново към летището в Долна Баня.

Министърът на транспорта Христо Алексиев разпореди незабавна проверка след инцидента. Сезиран е и Националният борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

Снимката е илюстративна.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес