Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само за столичния район "Триадица" има точна карта какво става при силен трус

29 април 2015, 08:07 часа • 1680 прочитания

Не можем да очакваме разрушително земетресение като това в Непал скоро в България. Това заяви сеизмологът Емил Ботев пред Нова телевизия.

По думите му, за да има разрушително земетресение, трябва да минат стотици години. Последното голямо земетресение в Южна България е било 1904 година, което означава, че няма как в обозримо бъдеще да се натрупа достатъчно напрежение. Същото се отнася и за Вранча, и за Чирпан – поне по данни на нашите сеизмолози.

За България е прието, че в София може да има възможно най-силен трус от 7 до 7,5 по Рихтер. Към Пловдив може да се очаква до 8 по Рихтер. В момента няма картировка какво би се случило, но има данни за район „Триадица” – отпреди 2000 година. 30% от сградите отговарят на всички норми и биха издържали възможно най-силен очакван трус. При останалите „не може да се очакват” конструктивни разрушения, каза Ботев.

Според Емил Ботев дори при силно земетресение, „напрежението” се предава на до стотина километра. Той уточни, че земетресението в Непал не е в категорията „разрушителни”. Имало било такова преди време, 8,2 по Рихтер, което е 20-30 пъти по-силно от сегашното – като освободена енергия. А въздействието е друга категория – то зависи вече от строителството, уточни Ботев. Той добави, че на това място в Непал има повтаряемост на земетресения на приблизително 100 години.

За финал сеизмологът посочи, че в Хаити преди пет години имаше трус от над 7 по Рихтер и 3 хил. загинали, а в Чили се случи земетресение при близо 9 по Рихтер и имаше само около 550 жертви. Виждате за какви разлики става въпрос, но тук вече говорим за мерките при строителството, завърши Ботев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес