Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само 1/4 от гражданските организации са действащи

30 април 2018, 08:00 часа • 1196 прочитания

Едва 13 000 от общо над 50 000 граждански организации упражняват дейност. Сдруженията, работещи в сферата на образованието, социалните услуги и културата, трайно остават най-многобройни в сравнение с неправителствените организации (НПО), развиващи други дейности. Това сочи анализ на Българския център за нестопанско право (БЦНП).

Около 1/3 от неправителствения сектор се занимава с образование (12%), социални услуги (11%) и култура и изкуство (11%).

"Традиционно НПО-тата имат огромна роля в подкрепата на уязвимите групи. В социалната сфера някои от най-големите иновации, които са част от социалната система сега, са измислени, пилотирани и въведени от НПО-тата", посочи Надя Шабани, директор на БЦНП, на дискусия за гражданския сектор. Следват сдруженията, които развиват дейност в областта на младежките въпроси и политики (8%), околната среда (6%), законодателството (5%) и др., пише Сега.

По последни данни НПО-тата са над 50 000. От тях обаче около 13 000 подават отчети в Националния статистически институт, което може да се приеме за признак, че са действащи. Останалите нямат дейност.

Заетите в гражданския сектор са 27 000 души, а доброволците - над 85 000. Данните обаче показват, че 80% от българите не участват в никаква организация - дори спортен клуб.

Има криза на доверието към гражданския сектор, признават от гражданския сектор. Хората предпочитат да се обвързват предимно с организации и кампании на местно ниво, тъй като резултатите от дейността им са най-видими.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес