Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сагата с документите за български произход стигна до правосъдното министерство

02 ноември 2018, 07:30 часа • 3530 прочитания

Куп преписки, с които чужденци са кандидатствали за българско гражданство, са изчезнали от дирекция "Българско гражданство" на правосъдното министерство. Това показва проверка на Главния инспекторат на Министерския съвет (МС).

Главният инспекторат на МС е проверил дейността на дирекция "Българско гражданство" от януари 2014 до август 2016 година. От 38 775 молби не са образувани преписки по 13 951.

След като нарушенията са установени от инспекторите, правосъдният министър Цецка Цачева уволнява дисциплинарно ръководителя на дирекция "Българско гражданство" Катя Матева, която влезе в центъра на скандала с документите за българско гражданство със сигнала за ДАБЧ. Оказва се, че в дирекцията по необясним начин са изчезнали всички преписки "с неотстранени нередности" на кандидати, на които Матева през Съвета по гражданството към министерството е отказала гражданство. Така не можело да се изясни правомерни ли са отказите, пише в. "24 часа".

Според доклада на инспектората най-фрапиращите случаи са с македонските граждани Люпче Стоянов, Мартин Кръстевски и Борче Максимовски. Матева отказва да разгледа документите им, въпреки че те са доказали българския си произход. Първите двама обаче не се предават и завеждат дела в съда срещу Министерството на правосъдието. Съдът постановява, че отказът на директорката е незаконен и преписките трябва да се разгледат. Но през 2016 година, когато правосъдният зам.-министър Вергиния Мичева иска документите, за да ги придвижи в Съвета по гражданството, се оказва, че те са изчезнали и не може да бъдат намерени. Мичева успява да възстанови преписките по копията на документите, дадени от македонските граждани в съда, и междуведомственият Съвет по гражданството единодушно приема да предложи те да получат български паспорти. Възстановените преписки обаче били взети от Матева, когато излязла две седмици в болнични, според показания на служители на правосъдното министерство.

Матева казва, че докато от министерството търсили преписките, те били в спецпрокуратурата, внесени там от нея. Сега тя обжалвала уволнението си пред Върховния административен съд. Матева счита, че е уволнена, защото "станала неудобна и изпитала цялата политическа репресия върху гърба си".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес