Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С 40 млн. лв. МВР привежда 27-те гранични пункта към изискванията на ЕС

19 август 2021, 14:36 часа • 6210 прочитания

Обществена поръчка на стойност 40 млн. лв. с ДДС за привеждане на 27-те сухопътни, въздушни и морски гранични контролно-пропускателни пунктове на България според изискванията на ЕС обяви дирекция „Комуникационни и информационни системи“ на МВР.

В края на 2017 година в ЕС е приет Регламент 2226 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на Система за влизане/излизане (СВИ), както и за отказа за преминаване на граждани на трети страни. Той касае и условията за достъп до СВИ за целите на Конвенцията за прилагане на Шенгенското споразумение.

Съгласно чл. 4, т. 4 от този регламент държавите, които все още не прилагат изцяло достиженията на правото от Шенген, но използват СВИ, я по вътрешните си граници, на летищата за вътрешни полети, морски, речни и езерни пристанища, за редовни вътрешни фериботни превози.

В обхвата на поръчката е  предвидена доставка, инсталиране и въвеждане в експлоатация на устройства и технически средства, чрез които да се създадат условия за развитие на съществуващата автоматизирана информационна система "Граничен контрол" на общо 27 ГКПП на територията на Република България.

„Предвидените средства ще подпомогнат за автоматизиране на процеса на гранична проверка и по този начин ще облекчат възможностите на гражданите да преминават по-бързо и лесно през ГКПП. Доставените технически устройства ще способстват за интегриране на съществуващата система в новоизграждащата се СВИ“, се сочи в документацията.

 

 

По нея се предвижда доставка на автоматизирани електронни гейтове и специализирани устройства за електронно обслужване на гражданите, както и доставка на преместваеми обекти за обособяване на помещения с нови работни места и със специализирано оборудване за граничен контрол.

Включени са устройства за снемане на биометрия (камери за лицево изображение и четци за пръстови отпечатъци) и таблети за извършване на мобилен граничен контрол.

Ще се доставя също ИТ-инфраструктура - мрежова инфраструктура и комуникационна свързаност, модул за наблюдение и управление на оборудването за граничен контрол и информационни дисплеи. Поръчката включва и провеждане на обучения за системни администратори и потребители на възложителя.

Въвеждането в експлоатация на територията на целия ЕС Система за влизане/излизане е планирано да стане от февруари 2022 г.  

Досега МВР е възложила с договор поръчка  с предмет  „Надграждане на АИС „Граничен контрол“ на територията на Р България в съответствие с изискванията на Регламента 2226/2017 и  Системата за вход/изход (СВИ) на ЕС чрез доставка, инсталиране и въвеждане в експлоатация на необходимите технически средства за автоматизирането ѝ и обезпечаване възможността за бъдещото й развитие в съответствие с нормативните изисквания“

Контрактът е сключен на 4-ти август миналата година с фирма „ССАРМ“ ЕООД – София, и е на стойност 13,3 млн. лв. с ДДС.

Задача на избрания изпълнител по обявената сега поръчка е да гарантира пълна съвместимост с мерките по привеждане на 27 ГКПП в България  (сухопътни, въздушни и морски) с текущо внедряваните устройства и софтуер по договора от август м.г.    

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес