Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски учен: България днес е свободна благодарение на СССР

05 ноември 2017, 14:00 часа • 25158 прочитания

И днес (5 ноември) продължава историческият спор по оста България-Русия за това чий е приносът за спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Това се случва въпреки че преди броени часове посолството на Руската федерация излезе със становище във Facebook в отговор на позицията на българското външно министерство от петък. То беше посветено на приноса на българския народ за спасяването на евреите в България: "Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ, включително на представителите на интелигенцията и Православната църква, в борбата с нацизма, включително спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта".

Според позиция, също публикувана на страницата на посолството обаче, без победите на Червената армия при Сталинград и Курск българските власти нямало да защитят евреите. Това е мнението на научният директор на Руското военноисторическо общество Михаил Мяхков, което е публикувано само и единствено на руски език.

В него се казва, че "тъмна страница в българската история" е депортирането през 1943 г. на 10 хиляди евреи "от гръцка Тракия и югославска Македония", които по думите му са били "окупирани от български войски".

Според него, същата участ е очаквала и евреите, живеещи в България.

По негови думи външното министерство в Москва е "абсолютно право" да твърди, че Съветската армия е предотвратила депортацията на евреите от България.

"Съгластно нацисткия план през 1942 г. от България е трябвало да се депортират и унищожат 48 хил. евреи", изтъква Мягков.

Депортирането е било предотвратено през 1943 г. благодарение на противопоставянето на гражданите и на позицията, заета от Българската православна църква, на обществените организации и самия цар Борис, смята Мягков.

Според него обаче главният аргумент за линията на поведение на българските власти е била променената обстановка на фронта и победите на Червената армия при Сталинград и Курск. След прелома във войната българските власти са били принудени да се оглеждат за контакти с Антихитлеристката коалиция, а без Червената армия нацистите са щели да ги принудят да участват в Холокоста на своя територия, смята руският историк.

В изявлението си той подкрепя позицията на руското външно министерство и заявява, че българите са задължени на съветските войници.

"Така че руското външно министерство е абсолютно право, че именно блгодарение на нашите воини е било предотвратена депортацията на евреите от България", заключава той.

Според Мягков "сегашното поколение българи живее в свободна страна, благодарение на обикновените съветски воини, които виниаги са се отнасяли към България като към братска страна". И "да се забрави това, значи да не се уважава собствената история".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес