Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската църква "санкционира" кандидат за български патриарх заради Украйна

31 май 2024, 12:14 часа • 2987 прочитания

Руската православна църква обяви, че повече няма да участва в съвместни служби с петима висши български духовници. Става въпрос за Пловдивския митрополит Николай (един от 9-имата кандидати за български патриарх), Старозагорският митрополит Киприан, Доростолският митрополит Иаков, Величкият епископ Сионий и Смолянският епископ Висарион, който е втори викарий на Пловдивския митрополит.

Тримата митрополити са сред 13-те членове на Светия синод на Българската православна църква.

Още: "Първите протести през лятото ще са църковни": Прогноза на журналист

Защо?

Решението на Светия синод на Руската патриаршия е от 30 май. То е взето заради това, че „санкционираните“ духовници встъпили в църковно общение с „разколници“.

Разколниците, за които говори руската църква, са митрополит Евстатий и наместникът на Киево-Печорската лавра Епифаний от Православната църква на Украйна (ПЦУ). Двамата са направили съслужение с българските духовници на 19 май в Истанбул. Това нанесло „сериозни щети на отношенията между Руската и Българската православна църква“, гласи съобщението на руския патриарх Кирил, цитирано от „Дневник“.

Снимка: БГНЕС

Какво е ПЦУ?

ПЦУ е автокефална църква, появила се през 2018 г. след многовековна пауза, по време на която бе предадена под управлението на Москва от Константинополската патриаршия. След провъзгласяването ѝ тя привлече повечето от православните общности от Украинската православна църква, която е под върховенството на Патриарха на Москва и цяла Русия. И Руската православна църква, и УПЦ не признават ПЦУ, възприемана като национална православна църква на независима Украйна.

Още: Украйна ще забрани Руската църква: Напрежение в парламента (ВИДЕО)

Повече от пет години след издаването на томос (указ) от Вселенския патриарх за автокефална Православна църква на Украйна няма решение на Българската православна църква дали я признава, или не.

Решението на Руската патриаршия сега е да се "изрази дълбока скръб", да се "констатира невъзможност за съслужение със споменатите (български) йерарси" и "с прискърбие да се отбележи, че Константинополската патриаршия подължава да предприема действия, насочени към задълбочаване на разделението в православието".

Още: Отличници на Руската църква: Изгонените от България свещеници с награди и нови постове

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес