Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия зове: Трябва да защитим Земята от метеорити и комети

02 март 2012, 15:16 часа • 24059 прочитания

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин призова в процеса на изучаването на космоса да се направи акцент върху защитата на планетата от сблъсък с метеорити и комети, предаде РБК.

"Земята трябва да обмисли изучаването на физиката на Слънцето. Също така трябва да помислим и за това, че в бъдеще са възможни срещи на нашата планета с други космически тела – метеорити, комети и т.н.”, посочи руският вицепремиер пред журналисти.

Той отбеляза, че в момента този проблем не е на дневен ред, но може да възникне след десетилетия.

"За да може да се създаде стабилна защита на Земята от подобен род неприятни срещи, трябва да се полагат основите на международното сътрудничество още сега”, подчерта Рогозин.

Следващият проект за изграждане на международна космическа станция може да бъде реализиран на друга планета, а не в орбита около Земята.

„Ако говорим за Международната космическа станция, трябва да разгледаме, дали има смисъл да продължаваме тази програма?. Може би всъщност би имало смисъл да решаваме подобен род задачи, разполагайки такива станции направо на други планети. Това трябва да се обмисли”, коментира руският вицепремиер.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес