Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия не вижда отстъпки от САЩ за ПРО

18 март 2013, 16:02 часа • 3980 прочитания

Русия не вижда отстъпки в съобщението на САЩ за преструктуриране на системата за противоракетна отбрана в Европа, заяви руският вицепремиер Сергей Рябков, предаде БГНЕС.

"Това не е отстъпка към Русия", посочи Рябков в интервю за вестник "Комерсант". Той допълни, че не вижда "никаква връзка" между съобщението на Пентагона за преструктурирането на противоракетния щит и заявените цели от Русия.

Във Вашингтон министърът на отбраната Чък Хейгъл съобщи в петък, че противоракетната програма на НАТО ще бъде преструктурирана, за да се отговори на иранската заплаха. Той направи това в реч за засилването на американската противоракетна отбрана спрямо бъдещите заплахи от балистични ракети на КНДР.

САЩ искат да преструктурират финалната фаза от противоракетния щит на НАТО "заради бюджетните ограничения, наложени от Конгреса, и развитието" на ситуацията, съобщи представител на американската администрация. По-конкретно САЩ продължават да планират установяването в Турция на радар TPY-2 за засичане на обстрел с балистични ракети и тяхната траектория, както и установяването до 2018 г. На 24 ракети прихващачи SM3-IIA в Румъния и на още толкова в Полша.

"Не виждам никаква връзка между възраженията на Русия за разполагането на американски противоракетен щит в Европа и изявленията на американския министър на отбраната", заяви Рябков. "Всичко свързано със стратегическата несигурност, породена от разполагането на противоракетния щит на САЩ и НАТО, остава непроменено", допълни руският вицепремиер.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес